84 la sută din moldoveni consideră că Republica Moldova are relații bune și foarte bune cu România /Sondaj IRI

  • 09 Decembrie 2022 17:25
84 la sută din moldoveni consideră că Republica Moldova are relații bune și foarte bune cu România /Sondaj IRI

84 la sută din moldoveni consideră că Republica Moldova are relații bune și foarte bune cu România. Pe locul doi în topul aprecierilor, cu o diferență de doar 2%, se poziționează Uniunea Europeană, locul trei fiind ocupat de Ucraina cu aproape 80%, arată datele unui sondaj, făcut public astăzi, 9 decembrie, de Institutul Republican Internațional, transmite Radio Chișinău.

Puțin peste 70 la sută din respondenți cred că Republica Moldova are relații bune și foarte bune cu Statele Unite ale Americii, care este urmată de China cu 65% și Federația Rusă cu 27%, în pofida războiului pe care aceasta l-a declanșat în Ucraina.

În același timp, circa 70% din participanții la sondaj au spus că Uniunea Europeană și Federația Rusă sunt principalii parteneri  economici ai Republicii Moldova, în vreme ce 65 la sută consideră că România este principalul partener economic.

Totodată, potrivit sondajului, peste 60 la sută din respondenți susțin ”cu fermitate” sau ”oarecum” aderarea Republicii Moldova la UE, în viitor. Municipiul Chișinău susține această idee cu aproape 20% mai mult.

În cazul organizării unui referendum cu privire la aderarea Republicii Moldova la NATO, 26 la sută ar vota pentru, în timp ce aproape 50 la sută ar fi împotrivă. Cifrele în municipiul Chișinău nu se schimbă prea mult, puțin peste 30 la sută ar vota pentru, iar peste 40% contra.

Sondajul a fost realizat în perioada 1 octombrie- 15 noiembrie, pe un eșantion de peste 1200 de respondenți, dintre care peste 700 sunt din municipiul Chișinău și are o marjă de eroare de 2,8%.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău