83 de ani de la ocuparea sovietică a Basarabiei | Istorici: Populația din Basarabia a fost lipsită de identitate, a trăit ca într-o închisoare, așa cum i-a dictat regimul comunist, totalitar de ocupație

  • 28 Iunie 2023 14:09
83 de ani de la ocuparea sovietică a Basarabiei | Istorici: Populația din Basarabia a fost lipsită de identitate, a trăit ca într-o închisoare, așa cum i-a dictat regimul comunist, totalitar de ocupație

Astăzi, 28 iunie, se împlinesc 83 de ani de la ocuparea sovietică a Basarabiei, nordului Bucovinei și Ținutului Herța, teritorii cu o populație totală de aproape 4 milioane de locuitori. În această zi, a fost pusă în aplicare prevederea protocolului internațional secret, Pactul Ribentrov-Molotov, când dictaturile nazistă și comunistă au pus la cale împărțirea Europei Centrale și de Răsărit. Evenimentul face parte din cele mai negre pagini ale istoriei poporului român, apreciază istoricii, transmite Radio Chișinău

La 28 iunie 1940 am avut parte de o agresiune în toată legea, potrivit istoricului Ion Varta. Mii de oameni nevinovați au fost asasinați, au avut loc condamnări la închisoare, internări în lagăre de concentrare, deposedări abuzive de bunuri.

Rolul de eliberator de sub jugul otoman al ortodocșilor pe care și-l asuma Rusia, în timpul războaielor în spațiul românesc, a fost substituit cu protectoratul rusesc urmat de anexarea teritoriilor, spune Ion Varta.

„Drama a fost cumplită, pentru că evenimentele din 28 iunie și din zilele următoare au fost doar începutul acestui calvar lung, pentru că se știe foarte bine administrația civilă românească, armata, jandarmeria, poliția s-a retras într-un fel de debandadă, nu a fost o părăsire a Basarabiei în mod organizat, pentru că a fost luată toată conducerea de atunci, de la București prin surprindere. S-au întâmplat lucruri grave, omoruri, s-a tras pe după colț, au fost maltratați sute de reprezentanți ai administrației, ai armatei române. Calvarul abia începea, în scurt timp vor fi puse în aplicare alte crime sinistre, cum ar fi asasinările sporadice în plină stradă, care s-au încheiat cu asasinări în masă”, a spus Ion Varta.

Represiunile din 28 iunie 1940 sunt comparabile cu cele din 28 februarie 2022 în Ucraina, crede istoricul Ion Negrei. Astăzi populația din Basarabia este în afara lumii civilizate, a Uniunii Europene, drept consecință a anului 1940, susține Ion Negrei.

„Populația din Basarabia a fost lipsită de identitate, a trăit ca într-o închisoare, așa cum i-a dictat regimul comunist, totalitar de ocupație. Această populație a fost educată într-un spirit anti-național. Astăzi, drept consecință, trăim în sărăcie, suntem lipsiți de identitate, suntem în afara popoarelor civilizate, suntem în afara Uniunii Europene, într-o situație de incertitudine”, a declarat Ion Negrei.

În seara zilei de 26 iunie 1940, autoritățile sovietice înaintează o nota ultimativă prin care solicită cedarea Basarabiei și a nordului Bucovinei. În termen de 24 de ore, autoritățile de la București erau așteptate cu un răspuns. Din cauza întreruperilor intenționate de curent, textul ultimatumului a fost recepționat la București în dimineața zilei de 27 iunie. În noaptea de 27 spre 28 iunie 1940 a fost luată decizia, de către Consiliul de Coroană, de acceptare a ultimatului sovietic și de executare a unei „retrageri” din Basarabia și nordul Bucovinei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-0,6
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:1,54 m/s
Sat
7
Sun
7
Mon
6
Tue
4
Wed
0
Arhivă Radio Chișinău