81 de ani de la nașterea poetului Grigore Vieru

  • 14 Februarie 2016 11:07
81 de ani de la nașterea poetului Grigore Vieru

Astăzi se împlinesc 81 de ani de la nașterea poetului Grigore Vieru.

O manifestare literar-artistică, în semn de omagiu adus poetului a fost organizată de Institutul Cultural Român la Chișinău la Strășeni, la care au participat scriitori, academicieni și membri ai familiei poetului, printre care și soția acestuia, Raisa Vieru.
 
”Dacă visul unora a fost să ajungă în Cosmos, eu viața întreagă am visat să trec Prutul" mărturisea Grigore Vieru, poetul pentru care, ”mama a fost și mama adevărată, dar și România întreagă”. 
 
Un om care a iubit foarte mult poporul român și căruia nu i-a fost frică să ia atitudine atunci când a fost cazul, declara pentru Radio Chișinău, într-o zi de 14 februarie, la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor, soția sa, Raisa Vieru, care a recitat și câteva rânduri din poezia ”Joc de familie”.
 
”Această zi, 14 februarie, era mare sărbătoare în familie, era plină casa de prieteni. Noi toți îi simțim lipsa. Copiii noștri, dimineața, vin la noi în pat, ne scot inelele, se uită prin ele… Nu există pe lume joc mai frumos ”, a declarat Raisa Vieru.
 
După moartea sa, poetul Grigore Vieru, nu mai este atacat atât de vehement, ca în ultimii săi ani de viață, opiniile în ceea ce privește opera sa nu se mai împart atât de categoric între adulatori și detractori, declara în debutul emisiunii ”Un pământ și două ceruri” de la Radio Chișinău, realizatoare Ana Bantoș,  critic și istoric literar, potrivit căreia Grigore Vieru face parte dintr-o generație a copiilor de război.
 
Numit de critici un ”Eminescu al Basarabiei” la sfârșitul anilor '80, Grigore Vieru a fost unul dintre figurile de bază care au inspirat mișcarea de eliberare națională a basarabenilor. Din 1988 poetul a fost în prim-planul luptei politice pentru identitatea națională a românilor basarabeni și a pledat pentru reunificarea Basarabiei cu România.
 
Poetul a decedat la 18 ianuarie 2009, la scurt timp după accident de circulație produs în apropiere de Chișinău, Mașina în care se afla poetul se întorcea de la o manifestare consacrată zilei de naștere a lui Eminescu, desfășurată la Cahul. 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:2,06 m/s
Sun
12
Mon
13
Tue
13
Wed
13
Thu
14
Arhivă Radio Chișinău