8 martie nu e doar o sărbătoare. Înseamnă și lupta femeilor pentru un spațiu sigur, opinii

  • 05 Martie 2020 09:42
8 martie nu e doar o sărbătoare. Înseamnă și lupta femeilor pentru un spațiu sigur, opinii

Republica Moldova se bucură de realizări în promovarea drepturilor femeilor începând cu anul 1995, când s-a adoptat Declarația de la Beijing și Platforma de Acțiune, în cadrul celei de-a patra Conferințe mondiale privind femeile, documentul fiind recunoscut drept cea mai progresivă foaie de parcurs pentru abilitarea femeilor și fetelor de pretutindeni. În apropierea Zilei Internaționale a Femeii, mai mulți activiști au venit cu mesaje de încurajare întru susținerea egalității de gen, transmite IPN.

„8 martie nu este doar o sărbătoare. Înseamnă și lupta femeilor pentru un spațiu sigur în care noi, femeile din sec XXI să trăim, lupta pentru legislația care protejează femeia, integritatea ei corporală, integritatea ei psihologică, dreptul ei la muncă și alte drepturi. Trebuie să ne amintim despre ce a fost 100 de ani în urmă, 200 de ani în urmă, cum au trăit femeile atunci și cât de dureros a fost procesul de tranziție pentru ceea ce avem noi astăzi”, a spus Tatiana Chebac, avocată și activistă civică, în cadrul unui eveniment de lansare a campaniei „Eu sunt Generația Egalității: dialog între generații”.

Dincolo de progresele pe care le face Moldova în promovarea drepturilor femeilor, mișcarea este foarte lentă, iar un dialog eficient între generații ar putea contribui la accelerarea implementării obiectivelor de dezvoltare durabilă în acest domeniu, a remarcat Simon Springett, Coordonator Rezident ONU Moldova. Oficialul ONU a mai spus că inegalitatea de gen este „cea mai mare injustiție din perioada noastră și cel mai mare pericol pentru drepturile omului”.

Președinta Comisiei protecție socială, sănătate și familie, deputata Elena Bacalu a spus că mai multe lucruri trebuie modificate. „Mă gândeam de ce ar trebui femeile să-și obțină dreptul de a fi cât mai multe în Parlament, anume printr-un proiect de lege – fiindcă femeile cu adevărat au demonstrat că pot face multe lucruri bune, multe lucruri necesare pentru societate”, a subliniat parlamentara.  

Campania „Eu sunt Generația Egalității: dialog între generații” vizează atât femeile, cât și bărbații, în special tinerii din zonele rurale și urbane. În campanie sunt implicați experți și experte în drepturile omului și apărători ai drepturilor femeilor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
7,74
Cer fragmentat
Umiditate:89 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău