8 Martie | Istoric, statistici și curiozități despre Ziua Internațională a Femeilor

  • 08 Martie 2019 08:41
8 Martie | Istoric, statistici și curiozități despre Ziua Internațională a Femeilor

În fiecare an, la data de 8 martie este sărbătorită Ziua Internațională a Femeii. Această zi a fost la origini un moment de marcare a emanicipării femeii, a luptei pentru drepturi egale în raport cu bărbații.

La începutul secolului trecut, femeile lucrau majoritatea în domeniul textilelor și al serviciilor casnice și erau supuse discriminării sexuale și sociale, fiind și mult mai prost plătite decât bărbații. Au apărut astfel organizațiile sindicale, iar de aici până la revoltele industriale n-a mai fost decât un pas, mai ales în SUA, unde opresiunea și discriminarea fac ca femeile să devină tot mai implicate în campanii pentru a determina o schimbare de mentalitate.

Azi, Ziua Internațională a Femeii a devenit un moment de mulțumire, apreciere și recunoaștere a eforturilor mamelor, soțiilor, colegelor, tuturor femeilor ce ne înconjoară, cele care ne oferă bucuria vieții și motivația de a trăi.

8 Martie | Istoric, statistici și curiozități despre Ziua Internațională a Femeilor

Încă din cele mai vechi timpuri existau momente de venerare a femeilor. În Roma, spre exemplu, zeița Cybele, mama zeilor, era venerată încă din anii 250 î.H., sărbătoare cunoscută și sub denumirea de Hilaria, care ținea trei zile, de pe 15 până în 18 martie.

În vremea Greciei Antice, în fiecare primăvară era serbată Rhea, zeița pământului, soția lui Cronos, zeul timpului și mama tuturor zeilor și zeițelor din Olimp.

Cu timpul, odată cu răspândirea religiei creștine pe mapamond, se consideră că „Mama Biserica” a substituit cealaltă sărbătoare „Mama Zeița”, iar mulți istorici afirmă că ceremoniile care erau ținute în cinstea zeiței Cybele au fost adoptate de biserică pentru a o venera pe Maria, mama lui Iisus Hristos, care reprezenta puterea spirituală care ne-a dat viață și ne protejează de tot ceea ce este rău. În timp, sărbătoarea a luat denumirea de Ziua Mamei.

În anii 1600, Anglia celebra o zi numită Sâmbăta Mamelor, marcată în a patra sâmbătă a postului Paștelui, pentru a le cinsti pe cele care au dat viață pruncilor.

În anul 1857, pe 8 martie, la New York, muncitoarele de la fabricile de textile au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva condițiilor inumane de muncă și a salariilor extrem de mici. Femeile au fost împrăștiate în mod brutal de către poliție.

În Statele Unite ale Americii, sărbătoarea dedicată mamei a fost propusă, pentru prima dată, ca sărbătoare a păcii, în anul 1872, de către Julia Ward Howe, devenită celebră după ce a scris și a publicat un protest împotriva masacrului și violenței Războiului Civil. Iată ce scria ea în anul 1870: „… acum noi, femeile, să lăsăm deoparte tot ce a mai rămas din căminele noastre pentru o zi de consiliere plină de însemnătate. Haideți să ne întâlnim mai întâi, în calitate de femei, pentru a-i deplânge și comemora pe cei morți…”

În anul 1903, în SUA, organizațiile sindicale ale femeilor, precum și femeile cu profesii liberale, luptau pentru dobândirea dreptului de vot, punând bazele Ligii Uniunii Sindicatelor Femeilor.

În anul 1907, Ana Jarvis din Philadelphia a început o campanie pentru a stabili ziua internațională a mamei în luna mai, la comemorarea a 2 ani de la moartea mamei sale, Reese Jarvis.

În 28 februarie 1908, în ultima duminică a lunii, femeile socialiste din SUA au organizat prima zi a femeilor cu demonstrații ample prin care se cerea dreptul de vot, precum și drepturi politice și economice pentru femei. La New York au manifestat nu mai puțin de 15.000 de femei.

Inițiativa a fost preluată în anul 1910 și în Europa, în cadrul Conferinței Muncitoarelor din Copenhaga, la care au participat 100 de femei din 17 țări. Clara Zetkin, lidera organizației femeilor din Partidul Social Democrat din Germania, a propus ca Ziua Femeii să fie sărbătorită în aceeași zi peste tot, în lume. Ideea a fost aprobată în unanimitate, iar această zi a fost văzută ca un sprijin al luptei femeilor pentru drepturile lor. Data a fost aleasă de femeile germane pentru că, în anul 1848, regele Prusiei a trebuit să facă față unei revolte armate și a promis că va face o serie de reforme, inclusiv introducerea votului pentru femei.

Prima Zi Internațională a Femeii s-a sărbătorit pe 19 martie 1911 în Germania, Austria, Danemarca și în alte state europene, inclusiv România, fiind asociată cu lupta femeilor pentru emancipare, pentru drepturi egale cu bărbații, pentru condiții mai bune de muncă, pentru dreptul la vot.

8 Martie | Istoric, statistici și curiozități despre Ziua Internațională a Femeilor

Cu toate acestea, la mai puțin de o săptămână, pe 25 martie 1911, a izbucnit incendiul de la fabrica de textile Triangle Shirtwaist, din New York, în care și-au pierdut viața peste 140 de femei, multe dintre ele fiind imigrante de origine evreiască sau italiană și având vârste cuprinse între 16 și 23 de ani. Acest accident a atras atenția asupra condițiilor de muncă și a dus la îmbunătățirea legislației americane în domeniu.

În anul 1913, femeile din Rusia au sărbătorit pentru prima dată Ziua Internațională a Femeii în ultima duminică a lui februarie.

La 8 martie 1917, sute de femei din Rusia au participat la ample demonstrații pe străzile din Sankt Petersburg, cerând pâine și pace, după ce două milioane de soldați ruși muriseră pe front.

În urma Revoluției din octombrie 1917, bolșevica Alexandra Kollontai l-a convins pe Lenin să oficializeze Ziua Internațională a Femeii în Uniunea Sovietică.

În următorii 50 de ani în multe părți ale lumii sărbătoarea a fost uitată sau i s-au atribuit alte semnificații decât cele ale luptei pentru drepturi și egalitate: Ziua Mamei sau sărbătorirea primăverii.

În anii ’60, odată revitalizarea mișcărilor feministe, sărbătoarea a fost readusă din nou în prim plan.

În anul 1975, cu ocazia Anului Internațional al Femeii, Organizația Națiunilor Unite a început sărbătorirea Zilei Internaționale a Femeii la data de 8 martie și a declarat perioada 1976-1985 Deceniul ONU pentru condiția femeii.

Doi ani mai târziu, Adunarea Generală a ONU a instituit, printr-o rezoluție, Ziua Internațională a Femeii și Ziua Națiunilor Unite pentru Drepturile Femeii și Pace Internațională.

Tot în ideea emanicipării femeii, un fapt inedit s-a petrecut în Iran: în anul 1982, femeile au recurs la unul dintre cele mai curajoase gesturi ale existenței lor, când și-au dat la o parte, întreaga zi, vălul care le acoperea fața.

Până în anul 2009, România era printre puținele state ale lumii care, în lipsa unei zile a mamei, a marcat doar ziua femeii – 8 Martie, extinzându-i acesteia aria de semnificații.

Acum Ziua Internațională a Femeii nu este sărbătoare publică la noi, ci Ziua Mamei, marcată ca atare începând din anul 2010 și sărbătorită în prima duminică a lunii mai.

8 Martie | Istoric, statistici și curiozități despre Ziua Internațională a Femeilor

În rândurile următoare, vă prezentăm câteva statistici și curiozități din întrega lume, despre femei (versus bărbați).

  • Vechile legende atribuie crearea Universului unor femei, la sumerieni spre exemplu, cea în cauză fiind zeița Tiamat
  • La nivel mondial, speranța de viață la femei este mai mare decât cea a bărbaților, aceasta fiind explicația pentru numărul mai mare al femeilor care trăiesc pe Terra. Femeile japoneze au cea mai mare speranță de viață din lume – 86,4 ani, fiind urmate de cele din Anglia – 82,8 ani, Irlanda de Nord și Țara Galilor – 82,1 ani și Scoția – 80,7 ani. Explicația se regăsește, se pare, în dieta tradițională japoneză care include alimente care au puține calorii (cu 25 % mai puține față de țările vestice), servite în porții egale de-a lungul zilei – pește, cereale integrale, legume și produse din soia, mai mult tofu și alge marine consumate decât oricine altcineva în lume – multe produse fiind bogate în taurină, care duce la micșorarea nivelului colesterolului și al tensiunii arteriale
  • Deși în întreaga lume trăiesc mai multe femei decât bărbați (aproximativ 1010 femei la 1000 de bărbați – 51,4 % femei din total populație), procentual există mai puține femei angajate cu contract de muncă full-time, dar mai multe care lucrează part-time. Tot statistic se constată că mai multe femei decât bărbați dețin o diplomă universitară, 91% din asistenții medicali din lume sunt femei, 98% din personalul care se ocupă cu educația copiilor din grădinițe și școli sunt tot femei. Desigur există și domenii ce sunt apanajul bărbaților – 92% din inginerii electroniști și 98% dintre piloții și inginerii de zbor fiind de sex masculin
  • România are 105 femei la 100 de bărbați, peste media europeană, iar la grupa de vârstă 65 de ani și peste, raportul era de aproximativ 148 de femei la 100 de bărbați, potrivit unui raport al Institutului Național de Statistică
  • în Europa, per total, femeile muncesc mai mult decât bărbații, conform statisticilor, media la nivelul Uniunii Europene fiind de 64 de ore pe săptămână în cazul femeilor, în comparație cu 53 de ore în cazul bărbaților
  • În România, femeile au, de asemenea, un nivel mai ridicat de educație, reprezentând 60 % din numărul total al absolvenților de studii superioare, însă rata de angajare pe piața muncii este cu 12 % mai mică decât în cazul bărbaților
  • Situația devine și mai dramatică în cazul femeilor trecute de 55 ani, unde România se află pe ultimele locuri în UE, cu un procent de doar 30 la sută ocupare în rândul femeilor. Evenimentele legate de viață, alături de segregarea pe criteriu de sex, dar și discriminarea, se reflectă într-o excluziune a femeilor de pe piața muncii și într-un final la un risc de sărăcie mult mai mare în cazul femeilor, decât al bărbaților
  • În jurul anului 1000 a apărut primul roman scris de o femeie – „Povestea lui Genji”, care a fost creat de scriitoarea japoneză Murasaki Shikibu
  • În anul 1882, apare romanul „Indiana”, conceput de scriitoarea și feminista franceză Amandine Aurore Lucile Dupin sub pseudonimul George Sand. Motivația alegerii unui asemenea pseudonim era că nu se cuvenea ca o femeie onorabilă să scrie romane
  • Prima femeie care a devenit guvernator al unui stat american a fost Nellie Ross Taylor, în statul Wyoming, în anul 1869, iar prima femeie care a candidat la postul de președinte al SUA a fost Victoria Woodhull, în anul 1872. Aceasta din urmă a fost, însă, arestată în ziua scrutinului, astfel că voturile acordate ei nu au fost luate în considerare. Peste ani, prima femeie care a candidat efectiv la președinția SUA – și care, să spunem, „nu a fost arestată în ziua votului”, sau mai exact, ale cărei voturi au fost contabilizate -, a fost, în 2016, Hillary Clinton
  • La nivel mondial există circa 800 de milioane de persoane cu un grad scăzut de alfabetizare, din care 64% sunt de sex feminin
  • Aproximativ una din cinci femei este abuzată sexual, în întreaga lume, până la vârsta de 15 ani, conform statisticilor. De asemenea, în lume, circa 14 milioane de adolescente rămân gravide, anual, peste 90% din cazuri fiind întregistrate în țările lumii a treia
  • Interesant este că majoritatea cometelor, stelelor, sateliților, sau uraganelor primesc denumiri feminine
  • Conform studiilor, probabilitatea ca o femeie să dea naștere unei fete crește cu scăderea latitudinii geografice, fiind maximă în regiunile ecuatoriale
  • Un studiu realizat de Institutul German pentru Cercetări Economice din Berlin arată că veniturile femeilor germane sunt cu 49% mai mici decât ale bărbaților germani. În schimb, spre deosebire de alte țări africane, femeile din Algeria se afirmă cu mai mult succes în societate decât bărbații și se dovedesc a fi mai bine remunerate decât aceștia. Fiind dezavantajate în trecut de statutul lor, femeile algeriene și-au câștigat drepturile civile mai ales după războiul de independență din anul 1962, când au luptat cot la cot cu bărbații și, drept consecință, legislația algeriană și Constituția țării au inclus prevederi speciale privind egalitatea în drepturi dintre femei și bărbați
  • În România, statisticile arată că femeile au câștigat, în medie, anual, cu 7% mai puțin decât bărbații
  • Un caz interesant este cel al femeilor de afaceri din China, unde există, poate surprinzător, un număr semnificativ de persoane de sex feminin cu realizări remarcabile. Astfel, numărul femeilor chineze aflate în poziții de top management s-a dublat în ultimii ani, 51% dintre aceste funcții fiind deținute de femei. Dacă doar patru companii din întreaga lume au consilii de conducere formate exclusiv din femei, două dintre acestea sunt din China – Ceetop, din Shenzhen, și China Teletech Holding.

Mai mult, la nivel mondial, jumătate dintre miliardarele care și-au construit averile prin eforturi proprii sunt chinezoaice. Toate acestea se întâmplă în condițiile în care Partidul Comunist Chinez a fost și este un veritabil club exclusivist al bărbaților, care blochează practic accesul femeilor în activitatea politică

  1. În România, aproape 40% dintre afaceri sunt conduse de femei, din poziția de acționar majoritar, portretul – robot al femeii care face afaceri în această calitate fiind vârsta medie de 35 – 50 de ani, rezidența la oraș, studii superioare și domeniul de activitate – comerțul. Acum urmează legătura dintre România și China: la noi există 144 de femei din China care fac afaceri, urmate de circa 200 de nemțoaice și italience, 72 de femei din Republica Moldova, 39 din Austria și 38 din Turcia
  2. Comparativ cu femeile din Uniunea Europeană, româncele au un spirit antreprenorial mai puternic, fapt care reiese din creșterea numărului afacerilor conduse de acestea începând cu 2006, cu 12-15%. Cifrele sunt apropiate celor din Europa Centrală și de Est, unde 31-38% dintre afaceri au în conducere femei
  3. Deși s-a constatat că 58% dintre persoanele care urmăresc știrile de televiziune sunt femei, în doar 21% dintre acestea subiectul este reprezentat de persoanele aparținând sexului frumos
  4. Bărbații sunt de patru ori mai predispuși decât femeile să se îmbolnăvească din cauza fumatului, în schimb femeile acuză de trei ori mai des decât bărbații dureri de cap
  5. Tot ca o comparație, e bine de știut că temperatura corpului masculin este mai ridicată decât cea a corpului feminin, că bărbații văd mai bine decât femeile și sunt mai capabili decât acestea să distingă literele mici, însă femeile au un auz mai bun și clipesc de două ori mai des decât bărbații
  6. E știut faptul că femeile pot vorbi o perioadă de timp mai îndelungată decât bărbații și că obosesc după acest efort mai puțin, însă explicația este cât se poate de științifică: corzile vocale ale femeilor sunt mai scurte decât ale bărbaților și, ca urmare, ele eliberează mai puțin aer atunci când scot sunete
  7. S-a stabilit că greutatatea medie a unei femei este de 65 de kilograme, cu 13 kilograme mai puțin decât greutatea medie a unui bărbat, însă trebuie să știți că femeia ideală, în viziunea bărbatului obișnuit, e cea care este, în medie, cu 27 de kilograme mai ușoară decât el !
  8. Se spune că femeia se căsătorește sperând că bărbatul se va schimba, însă e o regulă că barbatul nu se schimbă niciodată. Bărbatul, la rându-i, se căsătorește cu speranța clară ca femeia să nu se schimbe, însă femeile se schimbă, de obicei. De asemenea, e o regulă ca la rememorarea nunții lor, femeile să își reamintească, în detaliu, amănuntele ceremoniilor, în timp ce bărbații nu își amintesc prea multe amănunte. Poate doar detalii legate de „petrecerea burlacilor” …
  9. În fine, să menționăm că, în lume se află și un veritabil „paradis” al femeilor: în Noiva do Cordeiro, o localitate rurală din sud-estul Braziliei, trăiesc doar femei – peste 600, cu vârste cuprinse între 20 și 35 de ani. Femeile se află la conducere și au propriul set de reguli. Femeile care sunt căsătorite și au familii trebuie să-și trimită soții și fii care au împlinit 18 ani să lucreze departe de casă, aceștia putând să se întoarcă doar în weekend. Problema este că e dificil de găsit un bărbat singur care să nu fie rudă sau căsătorit deja cu o vecină. Astfel comunitatea de femei invită bărbații să li se alăture, cu o singură condiție: trebuie să-și dea acordul să facă ceea ce femeile spun și să trăiască după regulile lor.

8 Martie | Istoric, statistici și curiozități despre Ziua Internațională a Femeilor

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău