8 avantaje legislative în R. Moldova prevăzute doar pentru femei

  • 08 Martie 2021 10:48
8 avantaje legislative în R. Moldova prevăzute doar pentru femei

Egalitatea bărbaților și femeilor din Moldova în fața legii este prevăzută de Constituția țării, dar există câteva avantaje legislative de care beneficiază doar femeile. De 8 martie Bizlaw.md a căutat și găsit 8 exemple de acest gen.

1.Femeilor nu le poate fi aplicată detențiunea pe viață

Indiferent de infracțiunea săvârșită, femeile nu pot fi trimise după gratii pentru toată viața. De același avantaj se bucură și minorii. Acest lucru este prevăzut de art. 71, alin. 3 din Codul penal.

2.Femeilor care au copii cu vârsta de până la 8 ani nu le poate fi aplicat arestul contravențional

Arestul contravențional în cazurile prevăzute de lege nu poate fi aplicat femeilor care au copii cu vârsta de până la 8 ani. Bărbații nu benefeciază de același avantaj, chiar dacă se află în aceeași situație - au copii cu vîrsta de pînă la 8 ani. Măsura este statuată în art. 3, alin.  din Codul Contravențional.

3.Femeile se pensionează mai devreme cu stagiu de cotizare mai mic

Pentru 2021 este prevăzut că femeile se pensionează la 59 ani și 6 luni după 32 ani și 6 luni de muncă, iar bărbații la 62 de ani după 34 de ani. Până în 2028 urma a fi egalată vârsta de pensionare pentru femei și bărbați, iar până în 2024 a stagiului de cotizare. Însă, potrivit unor modificări legislative din decembrie 2020, din ianuarie 2022 vor intra în vigoare prevederi potrivit cărora se revine la vîrsta standard de pensionare de 62 de ani pentru bărbați și de 57 de ani pentru femei. Totodată, se revine la stagiul complet de cotizare de 33 de ani pentru bărbați și 30 de ani pentru femei.

4. Femeile pot obține mai devreme dreptul la despăgubire pentru pierderea întreținătorului

Potrivit art. 2031, alin. 2, lit. c, dreptul la despăgubire pentru pierderea întreținătorului se recunoaște femeilor care au împlinit vîrsta de 55 de ani și bărbaților care au împlinit vîrsta de 60 ani.

5.Femeile beneficiază de sancțiuni disciplinare mai blânde după gratii

Potrivit Codului de executare, femeile condamnate nu pot fi izolate mai mult de 7 zile cu titlu de sancțiune disciplinară. În cazul condamnaților bărbați, termenul poate fi de 15 zile în penitenciarele de tip deschis sau semiînchis, și de 20 de zile în penitenciarele de tip închis. Codul de executare mai prevede o serie de avantaje pentru femeile condamnate gravide sau femeile condamnate care au cu sine copii.

6.Asigurarea medicală

Până la începutul acestui an, doar femeile care exercitau în mod efectiv creșterea și educarea a patru și mai mulți copii beneficiau de asigurare medicală acoperită de stat. De la 1 ianuarie au intrat în vigoare modoficări legislative care au pus tații pe picior de egalitate cu mamele, după o hotărâre a Curții Constituționale. Curtea a notat că anumite diferențieri aplicabile în cazul bărbaților și al femeilor în favoarea femeilor sunt acceptabile, cu condiția ca acestea să urmărească protecția gravidității sau a maternității. 

7. Evidența militară

Potrivit Legii cu privire la pregătirea cetățenilor pentru apărarea Patriei, Femeile sînt luate în evidența militară  numai în cazul trecerii lor în rezervă după îndeplinirea serviciului militar prin contract și excluse din evidența militară la atingerea vîrstei-limită de aflare în rezervă sau în alte cazuri prevăzute de lege. Bărbații sînt luați în evidența militară la atingerea vîrstei de 16 ani și  excluși din evidența militară la atingerea vîrstei-limită  de aflare în rezervă sau în alte cazuri prevăzute de lege. Aceeași lege mai prevede că serviciul militar este obligatoriu pentru toți bărbații, cetățeni ai Republicii Moldova, în timp ce femeile cu pregătire specială necesară pot îndeplini serviciul militar prin contract.

8. Facilități în cadrul alegerilor

În cadrul alegerilor parlamentare, potrivit Codului Electoral, un candidat independent femeie poate fi înregistrat dacă prezintă semnăturile a cel puțin 1.000 și cel mult 2.500 de susținători cu drept de vot. Regula generală prevede semnăturile a cel puțin 2.000 și cel mult 2.500 de susținători cu drept de vot pentru înregistrarea unui candidat independent.

Sursa: BIZLAW.MD

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău