76 de incendii de vegetație au fost lichidate în ultimele 24 de ore

  • 15 August 2023 12:10
76 de incendii de vegetație au fost lichidate în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore pompierii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au intervenit în 76 cazuri de lichidare a focarelor de ardere a vegetației. Astfel, conform datelor colectate din subdiviziunile teritoriale, pe parcursul zilei de 14 august, flăcările au compromis în total 166 hectare de vegetație uscată în mai multe localități din raioanele R. Moldova.

Mai multe echipe de pompieri au luptat cu focul, care a distrus 50 hectare de vegetație uscată în localitatea Botnăreștii Noi, raionul Anenii Noi. Totodată, în urma extinderii arderii, flăcările au nimicit și 10 construcții auxiliare, aflate în apropierea sectorului de vile.

O altă misiune de stingere a focarelor de ardere, a avut loc în raionul Sîngerei, satul Chișcăreni. Aici, pompierii au fost solicitați pentru a lichida un incendiu de vegetație, care s-a produs în pădure. Pentru prevenirea răspândirii flăcărilor, au fost antrenate 4 echipe de pompieri, dar și mijloace tehnice din cadrul autorităților publice locale. În consecință focul a afectat 7 hectare de teren.

De intervenția salvatorilor a fost nevoie și în localitate Hîjdieni, raionul Glodeni, unde arderea a compromis 10 hectare de iarbă uscată. De asemenea, pompierii au stins un hectar de livadă de mere și pere, care a fost afectat de foc în raionul Criuleni, localitatea Zăicana.

Amintim că conform datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în perioada 15-21 august, temperatura maximă a aerului va atinge valori termice de +33..+35°C, iar în sudul țării între +33..+36°C.

În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență avertizează repetat populația despre riscul avansat de producere a incendiilor de vegetație, care pot afecta suprafețe extinse de teren, dar și pot duce la pagube materiale în sectorul agricol și locativ.

Condițiile de temperaturi ridicate și umiditate redusă favorizează răspândirea flăcărilor în urma nerespectării regulilor antiincendiare. Astfel, cetățenii sunt rugați să respecte cu strictețe normele securității și regulile de apărarea împotriva incendiilor.

Pompierii îndeamnă oamenii să evite utilizarea focului deschis în preajma terenurilor agricole, zonelor forestiere și cele de agrement, precum și în ogrăzile gospodăriilor particulare. Totodată, în perioada estivală o atenție deosebită trebuie să fie acordată minorilor. Maturii sunt rugați să monitorizeze activitățile copiilor și să le restricționeze jocul cu sursele de aprindere și lichide ușor inflamabile.

Mai mult, avertizările specialiștilor sunt adresate și lucrătorilor sectorului agricol. Aceștia, sunt rugați să nu alimenteze tehnica cu carburanți și lubrifianți pe teritoriul terenurilor agricole, ci doar în locuri special amenajate. De asemenea, fumatul în apropierea terenurilor agricole și spațiilor forestiere este strict interzis.

În situații de urgență oamenii sunt îndemnați să apeleze Serviciul 112.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău