75 de copii au părăsit pentru totdeauna instituția rezidențială din Bălți

  • 23 Noiembrie 2017 17:03
75 de copii au părăsit pentru totdeauna instituția rezidențială din Bălți

Separarea de familie a fost prevenită în cazul a 278 de copii, iar alți 75 de copii au părăsit pentru totdeauna instituția rezidențială pentru copii de vârstă mică din Bălți, Acest lucru a fost posibil datorită unui proiect implementat de CCF Moldova – Copil, Comunitate, Familie, în parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Copii și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Rezultatele au fost prezentate astăzi, 23 noiembrie, în cadrul unei mese rotunde, transmite IPN.

În cadrul proiectului au fost create două creșe sociale, la Glodeni și Bălți, de serviciile cărora vor beneficia familiile social-vulnerabile cu copii mici. De asemenea, au fost formate 21 de familii noi de asistenți parentali profesioniști, iar altele cinci așteaptă să fie aprobate de autorități. La fel, a fost pilotat un serviciu în cadrul căruia asistentele medicale vizitează familiile cu copii, de la naștere la trei ani, pentru a le evalua starea de sănătate.


Ministra sănătății, muncii și protecției sociale, Stela Grigoraș a remarcat că Moldova a înregistrat progrese semnificative în ultimii ani la capitolul dreptul copilului la familie. Actualmente, mai puțin de 1000 de copii se află în instituțiile rezidențiale, ceea ce, potrivit ministrei, este un rezultat foarte bun. Pe viitor, eforturile vor fi orientate spre prevenirea primară.

Liliana Rotaru, director CCF Moldova, a comunicat că s-a făcut tot ce este posibil astfel încât copiii, în special cei sub trei ani, să rămână cu familiile lor, iar dacă familiile nu sunt potrivite, să fie plasați în servicii de îngrijire de tip parental. Doar într-o familie sau într-un mediu familial alternativ poate exista acea interacțiune copil-părinte/asistent parental, care să răspundă la necesitățile imediate ale copilului, lucru care nu se întâmplă într-o instituție de plasament de tip rezidențial.

Rodica Mustață, asistent parental profesionist din Drochia, are în plasament trei copii. Cu toate că statul îi ajută financiar, alocațiile sunt insuficiente, spine femeia, mai ales că unul dintre copii are nevoie de tratament costisitor. Chiar dacă uneori se descurcă mai greu, nu regretă că împreună cu soțul au ales să ia acești copii în familie,  pentru că are convingerea că fiecare copil are dreptul la un cămin. Acum, când copiii biologici sunt deja mari, a simțit nevoia să ofere o casă și altor copii.

Un alt asistent parental profesionist din Edineț a luat în grijă patru copii. Este învățătoare de clasele primare și, pentru că a lucrat toată viața cu copii mici, dragostea față de copil a determinat-o să facă acest pas. Femeia spune că este foarte important pentru un copil să crească în familie deoarece capacitatea de autodeservire se dezvoltă mai repede în familie decât într-o instituție. În familie copiii devin independenți, îi imită pe adulți, iar efectele pozitive se văd încă din primii ani de viață.

Proiectul, în valoare de peste 400 de mii de euro, a fost implementat în perioada octombrie 2015 – decembrie 2017.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău