75 de ani de la dezrobirea Basarabiei, nordului Bucovinei și ținutului Herța

  • 23 Iunie 2016 09:39
75 de ani de la dezrobirea Basarabiei, nordului Bucovinei și ținutului Herța

Cercetători de pe ambele maluri ale Prutului, dar și de la Cernăuți, s-au reunit în aceste zile la Chișinău, în cadrul conferinței științifice consacrate evenimentelor istorice din 22 iunie 1941.

 Pe parcursul a două zile, oamenii de știință prezintă comunicări despre evenimentele de acum mai bine de șapte decenii.

Conferința cu genericul ”75 de ani de la dezrobirea Basarabiei, nordului Bucovinei și ținutului Herța — 22 iunie 1941” își propune să scoată la suprafață adevărul istoric despre evenimentele de acum șapte decenii, denaturate sau ținute în secret în timpul regimului sovietic.

”Scopul nostru este să aducem la cunoștință opinia științifică a acestor cercetători în cel de-al Doilea Război Mondial pentru că prea mulți ani, zeci de ani, am fost îndobitociți cu știința sovietică despre acest război. Desigur că a fost un război de dezrobire al Basarabiei, al nordului Bucovinei și Ținutului Herța. Toate documentele despre acest lucru vorbesc”, a declarat profesorul universitar Vasile Șoimaru și unul din coordonatorii proiectului.

Printre cercetătorii veniți din România este și istoricul și comandorul în rezervă Jipa Rotaru în vârstă de 75 de ani, potrivit căruia singurul motiv pentru care România a intrat în război a fost întregirea neamului românesc.

”În urmă cu 75 de ani, în ziua de 22 iunie, generalul Antonescu,comandant suprem al armatei, transmite întregii Românii, dar în primul rând armatei vestitul ordin ”ostași români, vă ordon treceți Prutul. Ordinul acesta înseamna intrarea României în cel de-al DoileaRăzboi Mondial, dar o intrare,alături de Germania e adevărat, nu însă cu scopurile pe care le avea Germania. Scopul intrării Armatei Române și a sacrificiului ei  pe câmpul de bătălie,  n-a fost altul decât reîntregirea hotarelor, readucerea la Țară a acelor provincii furate în vara anului 1940”, a declarat Jipa Rotaru.

În noaptea de 21 spre 22 iunie 1941, România a declarat război Uniunii Sovietice, intrând în cel de-al doilea Război Mondial.

Deportările și deznaționalizarea populației în Basarabia,  ofensiva germană în acest spațiu,  soarta cimitirelor eroilor români din teritoriul dintre Prut și Nistru, crimele autorităților sovietice din RSSM din iunie-iulie 1941, sunt câteva din temele abordate de către cercetătorii reuniți în cadrul forului.

Conferința care se desfășoară la Centrul de Cultură și Istorie Militară din Chișinău, face parte din proiectul „Românii din jurul României”, în colaborare cu Institutul de Studiera a Arhivelor, Centrul de Cultură și Istorie Militară din Republica Moldova și Fundația Culturală „Memoria”, filiala Argeș.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-4,76
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Thu
0
Fri
2
Sat
4
Sun
3
Mon
4
Arhivă Radio Chișinău