75 de ani de la cel mai mare val al deportărilor staliniste. Conferință științifică la Chișinău: „S-a lovit în codul genetic al poporului din acest spațiu”

  • 03 Iulie 16:45
75 de ani de la cel mai mare val al deportărilor staliniste. Conferință științifică la Chișinău: „S-a lovit în codul genetic al poporului din acest spațiu”

Institutul de Istorie al Universității de Stat din Moldova și Muzeul Victimelor Deportărilor și Represiunilor Politice, filială a Muzeului Național de Istorie a Moldovei, au organizat, în perioada 2-3 iulie, o conferință științifică cu participare internațională cu genericul „75 de ani de la desfășurarea operațiunii SUD”. Forumul și-a propus să reevalueze deportările staliniste de pe teritoriul dintre Prut și Nistru ca formă de represiune politică pusă în practică de autoritățile sovietice, transmite MOLDPRES.

Evenimentul a debutat ieri în incinta Institutului de Istorie cu sesiunea de comunicări intitulată „Deportările din vara anului 1949: istoria și memoria tragediei în cercetările actuale”. Astăzi,  conferința și-a continuat lucrările cu o ședință în plen desfășurată în cadrul Muzeului Național de Istorie a Moldovei, unde are loc și o expoziție consacrată comemorării a 75 de ani de la deportările staliniste din 5-6 iulie 1949, denumită  „Memoria deportărilor”.

„Acest eveniment are un rol esențial în reamintirea acelor evenimente legate  de deportările și ororile regimului totalitar comunist URSS. Este vorba de un fenomen care, indiferent de faptul că au trecut zeci de ani de la cele întâmplate, presupune că memoria trebuie să fie vitală, mai ales pentru generațiile tinere, care trebuie să cunoască ceea ce s-a întâmplat ani în urmă”, a declarat în deschidere Eugen Sava, directorul Muzeului Național de Istorie.

Participanții la conferință au căzut de acord că este nevoie de mai multe discuții și de date istorice pentru a înțelege politica stalinistă, mai ales în contextul în care se atestă faptul că trece prin timpuri când neostalinismul prinde putere în fostul spațiu sovietic.

„Atunci când despre deportări se vorbește doar la modul general, la modul abstract, asta înseamnă o profanare a istoriei naționale. Deportările care s-au produs în ‘49, efectele acestui eveniment nu aparțin istoriei, aparțin zilei de astăzi. Atunci s-a lovit în codul genetic al poporului din acest spațiu, al tuturor”, a estimat istoricul Anatol Țăranu.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Programului de Promovare a Democrației și Cooperării pentru Dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Lituania, în cadrul proiectului „Consolidarea memoriei istorice și promovarea valorilor democratice prin diseminarea cunoașterii istorice și cooperarea între instituțiile academice și societatea civilă. Schimb și implementarea celor mai bune practici între Lituania și Moldova”.

Pe 6 iulie, se împlinesc 75 de ani de la cel mai mare val al deportărilor staliniste. În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, regimul sovietic a ridicat zeci de mii de țărani basarabeni, pe care i-a dus în Siberia în lagăre de muncă forțată, iar averile lor au fost confiscate. Între anii 1941 și 1951, au fost trei valuri de deportări, iar istoricii apreciază că numărul total al deportaților basarabeni ar fi între 80 și 120 de mii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
29,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:6,17 m/s
Sat
23
Sun
25
Mon
27
Tue
29
Wed
31
Arhivă Radio Chișinău