74 de solicitări de a verifica averile și interesele unor funcționari au fost ”puse la sertar”

  • 20 Iulie 2017 19:52
74 de solicitări de a verifica averile și interesele unor funcționari au fost ”puse la sertar”

De la începutul anului, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a primit 74 de petiții cu solicitări de efectuare a controlului privind încălcarea regimurilor juridice al averilor și intereselor personale, conflictelor de interese, restricțiilor și incompatibilităților. Dar cum încă nu au fost numiți în funcție inspectorii de integritate, autorii petițiilor au primit doar răspunsuri intermediare.

Sesizările au fost stocate pentru a fi transmise în gestiunea inspectorilor de integritate, precizează BizLaw.md

Astfel, numărul materialelor care urmează să fie transmise inspectorilor de integritate a crescut substanțial. La cele 74 petiții din acest an, urmează să mai fie adăugate 84 petiții și 75 proceduri de control rămase restante de anul trecut.

Conform informațiilor prezentate în Raportul privind activitatea Autorității Naționale de Integritate în semestrul I al anului, dacă ANI nu va deveni funcțională în curând, există riscul să expire termenul de prescripție al răspunderii contravenționale.

Amintim că, instituția de control este nefuncțională de un an de zile. Asta după ce Comisia Națională de Integritate a fost reorganizată în Autoritatea Națională de Integritate.

Totodată, de mai bine de trei luni este tărăgănat concursul pentru selectarea șefilor ANI. Anunțul despre selectarea președintelui și a vicepreședintelui ANI a fost lansat pe 7 aprilie. În competiție s-au înscris patru candidați. Trei dintre aceștia sunt foști șefi ai Comisiei Naționale de Integritate (CNI), predecesoarea Autorității Naționale de Integritate, iar unul – membru al Consiliului Superior al Magistraturii:

  • Anatolie Donciu, președinte în exercițiu al ANI;
  • Victor Strătilă, vicepreședinte în exercițiu al ANI;
  • Lilian Chișcă, șef al Direcției control venituri și proprietăți din cadrul ANI;
  • Teodor Cârnaț, membru al CSM.

Inițial, termenul limită pentru depunerea dosarelor a fost stabilit pentru 3 mai. Apoi a fost prelungit până în data de 15 mai, în speranța că se vor mai înscrie candidați. Ulterior, comisia de concurs a intrat în impas pentru că Serviciul de Informații și Securitate refuză să prezinte date despre persoanele înscrise la concursul pentru șefia ANI. Mai exact trebuie să spună dacă candidații au fost sau nu colaboratori operativi sau agenți sub acoperire, inclusiv informatori ai serviciilor de securitate până în anul 1991.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,63 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău