70% dintre consumatorii de media din R. Moldova susțin că presa manipulează

  • 22 Decembrie 2015 16:26
70% dintre consumatorii de media din R. Moldova susțin că presa manipulează

70% dintre consumatorii de media din R. Moldova susțin că presa manipulează, arată studiul „Măsurarea percepției consumatorilor de media din Republica Moldova asupra știrilor social-politice”.

Studiul a fost lansat marți, 22 decembrie, de Centrul pentru Jurnalism Independent.

În cadrul studiului a fost analizat care sunt sursele media preferate de cetățenii din R. Moldova, percepția nivelului de informare și manipulare, precum și preferințele privind mass-media locală versus mass-media străină.

Potrivit rezultatelor studiului, televiziunea este cea mai importantă sursă de știri socio-politice pentru 67% din respondenți, fiind și cea mai de încredere sursă pentru 68% din consumatorii media. Pe locul doi se situează media online cu 26%, urmată de radio cu 5%.

Potrivi expertului Tamara Cărăuș, 62% dintre respondenți au declarat că știu ce înseamnă termenul „manipulare” și îl percep ca fiind ceva rău.

„Participanții la focus-grup sunt în stare să identifice tehnicile propagandei și manipulării și anume: prezentarea unui singur punct de vedre, prezentarea selectivă a datelor și faptelor, experți părtinitori, aprecierea evenimentelor de către jurnaliști, distragerea atenției de la problemele reale, apelul la emoție, preferința pentru senzațional. Și am aici un citat destul de amuzant a unui participant furios,  care spune că a fost la meciul Moldova-Rusia ”și când am văzut la televizor doamne ferește ce au făcut fanii ăia, dar eu am fost personal acolo și n-am văzut nimic din ce a spus mas-media”. Destul de amuzant zice: ”Niște minciuni adevărate – asta fac jurnaliștii”, a mărturisit Tamara Cărăuș.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău