65.000 de persoane au participat la marșul unioniștilor de Ziua Națională a Spaniei la Barcelona

  • 13 Octombrie 2017 14:37
65.000 de persoane au participat la marșul unioniștilor de Ziua Națională a Spaniei la Barcelona

Aproximativ 65.000 de persoane au participat la un marș de Ziua Națională a Spaniei, joi, organizat în semn de susținere față de unitatea țării și împotriva încercărilor de secesiune, a anunțat poliția municipală din Barcelona, scrie news.ro.

Este vorba despe cea mai mai mare participare din ultimii trei ani, de când poliția înregistrează aceste date, a declarat o purtătoare de cuvânt a poliției municipale sub protecția anonimatului, potrivit reglementărilor interne.

ÎNCĂIERARE

Un ofițer a fost rănit ușor și a ieșit din dispozitiv, după ce poliția a intervenit să departă două grupuri de manifestanți, într-o piață din centrul capitalei catalane, a precizat purtătoarea de cuvânt.

Poliția muncipală nu a înregistrat alte incidente, a mai anunțat ea.

Două grupuri s-au încăierat în marja mitingului unionist, iar poliția a intervenit să departă persoane care aruncau cu scaune unele în altele.

Era neclar ce a provocat încăierarea și cine era implicat.

În înregistrări video obținute de AP, sunt surprinse scaune aruncate în ambele direcții, în timp ce poliția municipală dispersa membri ai celor două grupuri.

Marșul - organizat de un grup de asociații civile care se opun secesiunii Cataloniei - care se desfășura în apropiere, nu a fost perturbat.

Alt miting, la care au participat aproximativ 200 de susținători ai unor grupări de extremă drepata și naționaliste spaniole s-a încheiat pe dealul Montjuic, la Barcelona, cu discursuri și arderea unui “Senyera”, un steag neoficial care a devenit simbolul separatiștilor catalani.

Un pilot militar a murit joi, după ce avionul Eurofighter cu care a participat la parada de Ziua Națională de la Madrid s-a prăbușit în apropiere de baza Llanos, în Albacete, în sud-estul Spaniei.

Mii de persoane, fluturând steaguri spaniole și catalane, au mărșăluit în centrul Barcelonei, marcând Ziua Națională a Spaniei.

Participanții la marș, dintre care unii și-au pictat fața în roșu și galben, culorile steagului spaniol, au scandat “Viva Espana” și ”Sunt spaniol!”.

Unii au urlat ”Puidgemont la închisoare”, referindu-se la președintele separatist al regiunii Catalonia Carles Puigdemont, care a organizat pe 1 octombrie un referendum de autodeterminare, considerat ilegal de Madrid.

Sloganul marșului a fost ”Catalonia da. Și Spania”, în semn de susținere față de autonomia catalană, dar în cadrul Spaniei.

Participanții la marș au străbătut un bulevard pustiu către o piață centrală din Barcelona. Ei au huiduit grupuri de polițiști regionali, cărora unioniștii le reproșează că nu au făsut suficient să oprească eforturile separatiștilor de a organiza referendumul.

HRW DENUNȚĂ ÎNTR-UN RAPORT VIOLENȚA POLIȚIEI LA REFERENDUM

Human Rights Watch (HRW) a acuzat poliția spaniolă, într-un raport publicat joi, că a recurs la o forță excesivă împotriva participanților la referendum.

Consultarea a fost ținută în pofida faptului că a fost suspendată de Curtea Constituțională. Potrivit legislației spaniole, numaii autoritățile centrale pot organiza consultări pe tema suveranității, în care să se exprime toți spaniolii, ci nu doar locuitorii unei regiuni.

Poliția a folosit bastooane împotriva unor persoane care nu reprezentau o amenințare și a rănit mulți oameni, denunță HRW în raport.

Cercetători ai asociației americane pentru apărarea drepturilor omului au intervievat victime și matori din trei locuri și au examinat imagini care surprind violențe în întreaga regiune, situată în nord-estul Spaniei.

”Într-o asemenea perioadă de disensiuni, este foarte important ca autoritățile să respecte drepturile omului, inclusiv libertatea de exprimare și de întrunire, dar și statul de drept”, a declarat Kartik Raj, un cercetător HRW pentru Europa de Vest, îndemnând la anchetarea independentă a violențelor.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău