65 de persoane au fost cazate pe parcursul nopții la Moldexpo

  • 25 Februarie 2022 09:18
65 de persoane au fost cazate pe parcursul nopții la Moldexpo

Municipalitatea anunță că a amenajat Centrul Moldexpo pentru a primi cetățeni ucraineni, iar 65 de oameni deja au fost cazați. Locuitorii capitalei au adus haine, produse alimentare și apă, iar astăzi dimineața le este comandat dejunul prin serviciul catering, transmite IPN.

Primarul capitalei, Ion Ceban, a declarat că la Centrul de Cazare pentru Solicitanții de Azil și Refugiați din bulevardul Dacia, 60/4 în acest moment, sunt cazate 38 de persoane. De la vama Palanca se mai îndreaptă oameni spre oraș. Cererile acestora se examinează de către Biroul Migrație și Azil. Șapte adulți și doi copii sunt cazați la Căminul Direcției generale educație, tineret și sport din strada Creangă. Potrivit informațiilor, mulți dintre cei care trec granițele pleacă la rude sau tranzitează Republica Moldova.

Municipalitatea urmează să anunțe unde oamenii vor putea să vină să aducă ajutor. Va fi deschis și un cont bancar pentru cei care vor să doneze.

Comisia pentru Situații Excepționale a adoptat o dispoziție prin care a permis cetățenilor ucraineni să intre pe teritoriul Republicii Moldova inclusiv cu acte de identitate interne și fără obligativitatea prezentării certificatului COVID-19. Minorii sunt admiși cu certificat de naștere, buletin de identitate intern sau pașaport. Automobilele pot intra pe teritoriul Republicii Moldova fără carte verde, cu condiția procurării acesteia în termen de 24 de ore.

Joi erau circa patru mii de cetățeni ucraineni care au traversat frontiera pe sensul de intrare în Republica Moldova, iar numărul persoanelor care solicită protecție crește. Potrivit autorităților, sunt și persoane care tranzitează țara pentru a merge în România sau alte țări din UE sau cetățeni care nu au nevoie de protecție pentru că au rude în Moldova și merg la ele. Dar sunt și persoane care solicită protecția statului Republica Moldova în conformitate cu angajamentele sale internaționale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău