65 de copii din Dondușeni, infectați cu TBC

  • 08 Iulie 2013 16:30
65 de copii din Dondușeni, infectați cu TBC

65 dintre cei peste 200 de copii de la grădinița din Dondușeni, unde o educatoare a fost depistată cu tuberculoză, sunt infectați cu TBC, potrivit Ministerului Sănătății.

Dintre aceștia, un copil a fost internat cu diagnoza Tuberculoza ganglionilor limfatici. Asupra a cinci dintre copii mai planează unele incertitudini și urmează să fie supuși investigațiilor suplimentare.

Copiii infectați vor fi tratați cu izoniazidă timp de 3 luni de zile pentru a nu se îmbolnăvi de tuberculoză. Potrivit directorului adjunct al Institutului de Ftiziopneumologie din Chișinău, Constantin Iavorschi, în perioada tratamentului copii vor frecventa grădinița, rămânând sub supravegherea medicilor.

Responsabili ai Ministerului Sănătății afirmă că educatoarea bolnavă ar fi responsabilă de infectarea copiilor, pentru că, fiind consultată de medic, a ascuns faptul că a fost în contact cu persoane bolnave de tuberculoză.  În rezultat, educatoarea nu a fost diagnosticată corect, tuberculoza fiind ușor confundată cu bronșita cronică, diagnoză care îi permitea să lucreze în grădiniță.

Procuratura raionului Dondușeni a deschis o cauză penală pe faptul infectării cu tuberculoză a copiilor din grădinița respectivă.

Pe de atltă parte, Guvernul a adoptat astăzi modificări ale legislației care prevăd spitalizarea forțată, după emiterea unei hotărâri judecătorești, a bolnavilor de tuberculoză care ignoră tratamentul și riscă să infecteze alte persoane.

Pentru depistarea tubercolezei, prevenirea, tratamentul și supravegherea bolii, Republica Moldova cheltuie anual 182 de milioane de lei, dintre care 62 de milioane sunt donații internaționale. În aceste condiții, incidența TBC a scăzut cu aproape 17 la sută față de anul 2005, când a atins punctul critic de 133 de bolnavi la o mie de locuitori. Astăzi incidența tuberculozei este de 113 bolnavi la o mie de locuitori, una dintre cele mai mari din lume.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău