64 mijloace de transport cu numere străine au depășit termenul de aflare pe teritoriul Republicii Moldova, în ultima săptămână

  • 04 Februarie 2023 17:35
64 mijloace de transport cu numere străine au depășit termenul de aflare pe teritoriul Republicii Moldova, în ultima săptămână

În perioada 28 ianuarie – 04 februarie 2023, funcționarii vamali au identificat 64 mijloace de transport cu numere străine, care au depășit termenul de aflare pe teritoriul Republicii Moldovav(180 de zile dintr-o perioadă de 12 luni consecutive). Iar 34 cazuri de încălcare a prevederilor legale privind interzicerea punerii la dispoziția unei alte persoane a mijlocului de transport cu numere străine, plasat sub regim vamal de admitere temporară.

Totodată, angajații Serviciului Vamal au prevenit 39 tentative de trafic ilicit de mărfuri. Cazurile au fost înregistrate de către inspectorii posturilor vamale Leușeni, Aeroportul Internațional Chișinău, Palanca, Otaci, Criva, Giurgiulești, Sculeni, Costești, Tudora precum și inspectorii din cadrul postului vamal intern de control Hârbovăț, care au depistat următoarele bunuri nedeclarate în rezultatul controlului vamal.

Printre bunuri sunt medicamente, echipamente IT, valută, articole din aur, accesorii pentru aparate foto și video, o vioară,  borcane vacuum pentru masaj, articole vestimentare și încălțăminte, articole de bijuterii, piese auto uzate, medicamente de uz veterinar, produse cosmetice, țigări, ș.a.

În aceeași perioadă ofițerii echipelor mobile ale Serviciului Vamal au contracarat patru tentative de transportare ilegală a mărfurilor:  articole vestimentare, panouri fotovoltaice, accesorii auto și accesorii IT.

Cercetările continuă în scopul stabilirii complete a circumstanțelor, iar făptașii riscă amenzi conform art. 287, alin. (10) Cod Contravențional al Republicii Moldova.

Concomitent, în perioada de referință la posturile vamale Chișinău 1 (PVI, Industrială), Chișinău 2 (PVI, Cricova), Chișinău 3 (PVI, Petricani), Chișinău 4 (PVI, Poșta), Căușeni (PVI), Bălți (PVI), Orhei (PVI), Briceni (PVI), au fost stabilite 44 încălcări și anume: declararea neautentică a mărfurilor, încălcarea termenului de tranzit, indicarea parțială a mărfurilor în declarația vamală, surplus de marfă stabilit în cadrul controlului fizic, date contradictorii în actele de însoțire a mărfurilor, indicarea greșită a descrierii mărfii, lipsa sigiliului vamal, indicarea eronată a valorii mărfurilor, încălcarea termenului de încheiere a regimului, ș.a.

Pentru nerespectarea condițiilor de derulare a regimului vamal de admitere temporară, persoanele riscă amenzi de la 3000 la 4500 lei, cu obligativitatea scoaterii mijlocului de transport de pe teritoriul Republicii Moldova.

Serviciul Vamal face apel către cetățeni să respecte legislația vamală și să declare mărfurile în cadrul controlului vamal.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău