539 de infracțiuni depistate și 1.168 de cauze penale în gestiune, dintre care 306 finalizate / Raport CNA
-
03 Mai 2023 14:44
539 de infracțiuni depistate și 1.168 de cauze penale în gestiune, dintre care 306 finalizate. Acestea sunt principalele rezultate în activitatea Centrului Național Anticorupție în 2022, conform raportului anual prezentat astăzi, 3 mai, în cadrul unei comisii parlamentare de șeful CNA Iulian Rusu. Totodată, el a menționat că în prezent, cea mai mare problemă a Centrului este lipsa de personal calificat, în special în Direcția Combaterea Corupției, transmite Radio Chișinău.
Pe parcursul anului trecut, Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale din cadrul CNA a reușit să aplice împreună cu procurorii sechestre pe bunuri în valoare de două miliarde de lei. Parte din acestea parvin din afara țării, a menționat în timpul prezentării raportului în comisia parlamentară securitate națională, apărare și ordine publică, directorul Centrului, Iulian Rusu.
În același timp, el a subliniat că pe partea de analiză strategică și operațională, de asemenea există o creștere semnificativă, însă direcția responsabilă de acest domeniu este în continuare în efectiv incomplet, în jur de 40 la sută din posturi fiind vacante. Avem nevoie de a crește statele de personal și motivarea financiară, a spus Iulian Rusu:
„Putem fi mai rapizi și putem genera mai multe rezultate în condițiile în care vom fi suplimentați cu personal. La momentul actual Direcția Generală Combaterea Corupției are 22 de persoane din 36 de poziții în total. Deci, 1/3 sunt poziții vacante. Parțial acest lucru se datorează faptului că procuratura anticorupție a solicitat delegarea a șase ofițeri de investigație, noi am mers în întâmpinare, dar e nevoie de mai multe atractivitate și mai multe poziții”, a menționat Iulian Rusu.
Totodată, Iulian Rusu a menționat și despre planurile CNA pentru anul 2023:
„Ne propunem să continuăm activitatea noastră de investigare pe cazuri de rezonanță, să oferim suportul necesar pentru procuratura anticorupție pe partea de analitică, investigație financiară paralelă, expertiză și în special expertiză pe domeniul construcțiilor pentru că foarte multe infracțiuni se comit în acest sector”, a spus Iulian Rusu.
Potrivit legislației, Centrul National Anticorupție este un organ specializat în prevenirea și combaterea corupției, precum și a actelor conexe acestui fenomen.