514 elevi s-au instruit la domiciliu în anul de studii 2019-2020
-
18 August 2020 18:44
514 elevi au beneficiat de instruire la domiciliu în anul de studii 2019-2020. Este vorba despre elevi care, din cauza problemelor de sănătate sau a unei dizabilități, sunt lipsiți temporar de posibilitatea de a se deplasa, precizează Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, într-un răspuns pentru IPN.
În Republica Moldova învățământul la domiciliu este organizat ca formă a procesului educațional. Acesta are loc la distanță și se poate organiza doar temporar, doar pentru persoanele cu dificultăți de învățare cauzate de dizabilități. „Scopul învățământului individual la domiciliu este asigurarea dreptului la educație pentru elevii aflați în imposibilitatea frecventării instituției de învățământ”, se arată în răspunsul MECC. Homeschooling-ul sau școlirea acasă pentru copii care nu au probleme de sănătate în Republica Moldova nu se practică.
Potrivit Instrucțiunii de organizare a învățământului la domiciliu, instituția de învățământ din localitate sau circumscripția unde se află elevul respectiv organizează învățământul la domiciliu, aprobă orarul și monitorizează activitatea cadrelor didactice la domiciliul elevului. Orarul lecțiilor, coordonat cu părinții copilului, se aprobă de Consiliul de administrare al instituției de învățământ până la începerea anului școlar sau nu mai târziu de două săptămâni de la emiterea ordinului organului local de specialitate în domeniul învățământului cu privire la organizarea învățământului la domiciliu.
Elevul cu învățământ la domiciliu se înscrie în catalogul clasei, în care se trec notele medii semestriale și anuale la disciplinele de studiu și mențiunile privind promovarea din clasă în clasă sau absolvirea treptei de învățământ. Totodată, pentru elevul cu învățământ la domiciliu se întocmește un registru individual în care se duce evidența orelor, temelor predate și se introduc rezultatele și notele evaluărilor curente, tematice, finale la disciplinele de studiu conforme planului individual de învățământ.
Evaluarea rezultatelor școlare are loc în baza standardelor educaționale de stat sau a Planului educațional individualizat. Examenele de absolvire a învățământului gimnazial și liceal organizat prin învățământ la domiciliu au și ele loc în baza prevederilor actelor normative elaborate de entitatea națională cu funcții de evaluare și examinare și aprobate de Ministerul Educației.
Finanțarea învățământului la domiciliu se realizează din bugetul instituției de învățământ, calculat în bază de cost standard per elev. Remunerarea muncii cadrului didactic care desfășoară învățământul la domiciliu are loc în conformitate cu prevederile normative în vigoare. În cazul în care domiciliul copilului este în altă localitate decât în cea în care se află instituția de învățământ, cadrului didactic i se asigură transport sau cheltuielile de transport.