500 de oameni au murit în Canada. Situația riscă să degradeze și mai mult: „cupola de căldură” se deplasează spre preerie

  • 03 Iulie 2021 10:00
500 de oameni au murit în Canada. Situația riscă să degradeze și mai mult: „cupola de căldură” se deplasează spre preerie

O mie de oameni au fost evacuați din calea focului în provincia canadiană Columbia Britanică, în timp ce localitatea unde a fost înregistrată temperatura record de 49,5 grade Celsius, Lytton, a ars în proporție de 90 la sută. Între timp, peste 500 de persoane au murit până acum din cauza caniculei în Canada, informează Digi24.ro.

În ultimele 24 de ore, căldura și vântul puternic au provocat apariția de 62 de noi focare în această provincie, potrivit sursei citate.

Mai rău este că așa-numita „cupolă de căldură” din cauza căreia s-a produs acest dezastru se deplasează lent spre est, adică spre zona de preerie, și mai vulnerabilă la incendii. 

Autoritățile au solicitat populației să își reducă la minimum ieșirile, să consume multe lichide și să verifice dacă persoanele în vârstă sau singure sunt în siguranță. În zona Vancouver, școlile au fost închise, iar campaniile de vaccinare împotriva COVID-19 au fost suspendate.

 Scăderea temperaturilor nu este de așteptat înainte de săptămâna viitoare.

„Temperaturile înregistrate săptămâna aceasta sunt fără precedent. Au existat decese, iar riscul de incendii forestiere este la un nivel periculos de ridicat”, a declarat premierul canadian Justin Trudeau.

Potrivit experților, valul de căldură și violența incendiilor sunt legate de schimbările climatice prin care trece planeta, ceea ce înseamnă că situația din vestul Canadei se poate repeta și în alte zone. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău