5 mituri despre sănătatea mintală din Republica Moldova, demontate de specialiști

  • 03 Noiembrie 2021 15:01
5 mituri despre sănătatea mintală din Republica Moldova, demontate de specialiști

Miturile și stereotipurile care circulă în societatea noastră sunt principalul motiv care determină oamenii să nu se se adreseze la un specialist în sănătate mintală. Mai multe mituri au fost demontate, astăzi, în cadrul webinarului online „Sănătatea mintală: combatem miturile și stereotipurile”, moderat de psihologul Sergiu Toma. Evenimentul s-a defășurat în contextul campaniei „Cum te simți azi?”, organizată de Ministerul Sănătății al Republicii Moldova, cu suportul Biroului Organizației Mondiale a Sănătății în Republica Moldova și al Uniunii Europene.

Iată 5 mituri despre sănătatea mintală, demontate de către psihiatrul Jana Chihai și prezentatoarea TV Tatiana Placintă:  

Mit: Persoanele cu stări de sănătate mintală sunt agresive

Realitate: Studiile arată că persoanele care suferă de afecțiuni mintale sunt de 2 ori mai puțin agresive decât cele care se consideră sănătoase. Iar persoanele cu boli mintale severe au șanse de peste 10 ori mai mari de a fi victime ale infracțiunilor violente decât populația generală. Astfel, nu există niciun motiv real pentru ca o persoană cu probeleme de sănătate mintală să fie considerată periculoasă.

Mit: Persoanele cu afecțiuni de sănătate mintală sunt leneșe

Realitate: Despresia sau anxietatea perturbă capacitatea oamenilor de a fi activi. Oboseala fizică este cel mai des determinată de oboseala psihică. O afecțiune mintală poate îngreuna chiar și realizarea celor mai simple lucruri, precum îngrijirea corporală, consumul alimentelor și mișcarea. Aceste semne nu indică faptul că o persoană este leneșă, ci că are nevoie de ajutorul unui specialist.

Mit: Persoanele cu stări de sănătate mintală sunt slabe

Realitate: În societatea noastră imaginea unei persoane puternice este cea a persoanei  care nu vorbește despre problemele cu care se confruntă, care nu plânge și nu își arată vulnerabilitatea. Acest concept este greșit și denotă o slăbiciune, ce poate duce la agravarea afecțiunilor mintale. Puterea constă în a conștientiza că te afli într-o situație dificilă și că ai nevoie de  ajutor. Persoanele cu afecțiuni de sănăte mintală care se adresează specialiștilor nu manifestă slăbiciune, ci inteligență emoțională.

Mit: Afecțiunile de sănătate mintală sunt specifice femeilor

Realitate:  Afecțiunile de sănătate mintală sunt specifice atât femeilor, cât și bărbaților, în egală măsură. Faptul că unele femei sunt mai emotive și se exprimă mai ușor, nu înseamnă că suferă mai mult sau mai des decât bărbații. Adresarea la un specialist și vindecarea este la fel de importantă pentru toate persoanele, indiferent de gen sau statut.

Mit: Consilierea psihologică este costisitoare sau inaccesibilă

Realitate: În Republica Moldova sunt 40 de Centre Comunitare de Sănătate Mintală (CCSM), amplasate în toate regiunile țării. Acestea oferă diverse servicii – de la consilierea psihologică la consultația psihiatrului. Adresarea la un profesionist din cadrul acestor centre este gratuită, confidențială și în apropierea locului de trai.  Pentru a găsi un specialist, accesează platforma unică, dedicată campaniei – www.cumtesimtiazi.md.

Webinarul „Sănătatea mintală: combatem miturile și stereotipurile” poate fi urmărit integral pe platforma www.privesc.eu. Acesta este parte a campaniei „Cum te simți azi?”, care își propune să încurajeze populația să apeleze la ajutorul specialiștilor și să conștientizeze că sprijinul calificat le poate îmbunătăți calitatea vieții. În cadrul campaniei au mai fost concepute: mascota „floarea soarelui”, care simbolizează loialitatea, căldura sufletească și emoțiile pozitive, un spot video dedicat, un proiect fotografic, 2 webinare informative, dar și o serie de campanii digitale.

Campania a fost lansată de de Ziua Mondială a Sănătății Mintale, marcată în acest an la 10 octombrie, cu sloganul „Servicii de sănătate mintală pentru toți: să le transformăm în realitate”. Pentru mai multe informații despre campanie, urmăriți www.cumtesimtiazi.md și paginile de Facebook ale Ministerului Sănătății și Biroului OMS în Republica Moldova

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău