5 mai – Ziua mondială a igienei mâinilor

  • 05 Mai 2020 10:05
5 mai – Ziua mondială a igienei mâinilor

Până la 80% din infecții pot fi prevenite prin spălatul pe mâini și respectarea igienei mâinilor. Spălatul pe mâini cu apă și săpun îndepărtează diferiți agenți patogeni, inclusiv bacterii sau viruși, ori substanțe chimice care pot provoca vătămări sau boli. Prin igiena mâinilor poate fi prevenită răspândirea gripei sau virozelor intestinale, iar mai nou și COVID-19. Informațiile sunt prezentate de Compania Națională de Asigurări în Medicină, cu ocazia Zilei mondiale a igienei mâinilor, care este marcată în data de 5 mai, transmite IPN.

otrivit specialiștilor, igiena mâinilor este deosebit de importantă atât pentru persoanele care lucrează în domeniul medical sau cel alimentar, cât și pentru publicul larg.

Specialiștii în sănătate publică recomandă spălatul pe mâini după utilizarea toaletei, înainte de mâncare, înainte de a găti, când intrăm în casă, după schimbarea scutecelor la un copil, după utilizarea transportului în comun, după contactul cu animalele de companie, după vizitarea unui bolnav, dar și ori de câte ori mâinile sunt murdare.

Mâinile trebuie spălate cu săpun cel puțin 20 de secunde. Se spală bine între degete și sub unghii. După ce sunt clătite cu apă, mâinile vor fi uscate cu un prosop de hârtie pe care ulterior îl aruncăm.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în fiecare an, sute de milioane de pacienți din întreaga lume sunt afectați de infecții asociate asistenței medicale. Mai mult de jumătate din acestea ar putea fi prevenite de către personalul care își curăță corect mâinile atunci când îngrijesc pacientul. Ziua mondială a igienei mâinilor are în acest an tema: „SALVEAZĂ VIEȚI: Igiena Mâinilor”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău