5 ani de la protestele antiguvernamentale din aprilie 2009
-
07 Aprilie 2014 10:01
Astăzi se împlinesc 5 ani de la protestele post-electorale din aprilie 2009, în urma cărora sute de tineri au fost maltratați în comisariate de poliție, iar unele cazuri s-au soldat cu decese.
Niciun polițist nu a fost condamnat la închisoare, iar unii au fost achitați. Foștii protestatari și reprezentanții societății civile consideră că autoritățile statului au eșuat în investigarea cazurilor de tortură din aprilie 2009 și că nu există un mecanism eficient de reabilitare a victimelor.
În seara zilei de 8 aprilie 2009, Sergiu Crețu a fost reținut în centrul Chișinăului și dus la Comisariatul General de Poliție, unde a fost bătut timp de 2 ore, după care a ajuns la Spitalul de Urgență în stare gravă. Dosarul său, împotriva polițiștilor torționari se află la Curtea de Apel, fiind tergiversat de-a lungul a 3 ani.
În aceeași instanță, la Curtea de Apel, se află și dosarul privind decesul lui Valeriu Boboc. Tatăl tânărului decedat, Victor Boboc, este dezamăgit de faptul că până acum nu au fost pedepsiți adevărații călăi ai fiului său, iar polițistul Ion Perju, învinuit oficial, a fost achitat de instanța de fond.
Unul dintre avocații familiei Boboc, Veaceslav Țurcanu, susține că dosarul lui Valeriu Boboc, la fel ca și alte dosare de la 7 aprilie, au fost tergiversate de organele de drept.
Atât puterea legislativă, cât și cea judecătorească, nu au reușit să asigure examinarea eficientă a dosarelor de la 7 aprilie 2009, crede Vadim Vieru, de la Asociația Promo Lex.
Pentru actele de tortură din aprilie 2009, 14 polițiști au fost condamnați cu suspendare, 22 – au fost achitați, iar față de unul a fost încetat procesul penal. CEDO a pronunțat până acum 7 cauze împotriva Republicii Moldova. Parlamentul a votat săptămâna trecută pentru anularea termenului de prescripție în dosarul ”7 aprilie”, care expira anul acesta.