47 de figuri publice din Ucraina, aflate pe o listă neagră a Kremlinului, urmau să fie executate la solicitarea serviciilor ruse

  • 02 Iunie 2018 10:19
47 de figuri publice din Ucraina, aflate pe o listă neagră a Kremlinului, urmau să fie executate la solicitarea serviciilor ruse

Procurorul general ucrainean, Iuri Luțenko, a dezvăluit că 47 de figuri publice din Ucraina figurează pe o listă neagră a Kremlinului și urmau să fie executate în atacuri similare celui pregătit de serviciile speciale ruse pentru jurnalistul Arkadi Babcenko, a cărui moarte a fost înscenată de serviciile speciale ucrainene, astfel încât asasinii să creadă că au reușit să raporteze serviciilor rusești că au desfășurat o operațiune de succes, scrie ziarul Korrespondent.

"Anchetatorii au intrat în posesia unei liste cu 47 de persoane care ar putea fi următoarele victime ale terori?tilor. Este vorba, în mare parte, de cunoscuți jurnaliști ucraineni și ziariști ruși care nu mai activează în Rusia. Vineri, aceștia au fost notificați cu privire la pericolul existent și urmează să fie puși sub protecție", a explicat Luțenko.

Potrivit procurorului general ucrainean, organizatorul "asasinatului" în cazul Babcenko i-a propus executantului să ucidă încă două persoane.

După ce a cerut uciderea lui Babcenko, organizatorul G. i-a propus executantului Ț (care opera deja în colaborare cu Serviciul de Securitate al Ucrainei) să ucidă alte două persoane. Acesta a mai spus că există o listă întreagă cu 30 de persoane pe care serviciile speciale ruse?ti vor să le lichideze", a detaliat procurorul general de la Kiev.

Totodată, Iuri Luțenko și-a exprimat convingerea că reținerea organizatorului înainte de "asasinarea" jurnalistului Arkadi Babcenko nu ar fi dus la neutralizarea pericolului care viza toate celelalte persoane aflate pe lista neagră a serviciilor speciale rusești.

"Înscenarea morții ziaristului a făcut posibilă obținerea de informații suplimentare despre această listă ?i despre clientul final", a subliniat procurul general ucrainean.

Luțenko a precizat că o astfel de operațiune, cum a fost cea privind înscenarea morții lui Babcenko, este prevăzută la art. 271 din Codul de procedură penală și a fost pusă în practică de peste 30 de ori în ultimii doi ani și jumătate.

"Ancheta a găsit indicii importante privind legăturile organizatorului G. cu serviciile speciale ruse. Vom face publice ulterior aceste indicii" - a conchis Iuri Luțenko.

Amintim că, pe data de 29 mai, autoritățile de la Kiev au anunțat că jurnalistul rus de opoziție Arkadi Babcenko a fost împușcat mortal în apartamentul său din capitala ucraineană, însă, după nici 24 de ore, serviciile speciale de la Kiev au dezvăluit că ziaristul este în viață și că a fost vorba, de fapt, despre o înscenare a morții acestuia, pentru a dejuca un plan al serviciilor speciale rusești de a organiza mai multe asasinate.

Potrivit procurorului general ucrainean, citat de Korrespondent, nu era altă cale decât să îl declare mort pe jurnalist, astfel încât asasinii să creadă că au reu?it să raporteze serviciilor rusești că au desfășurat o operațiune de succes. Astfel, serviciile secrete ucrainene au reu?it să intercepteze un grup de executanți care lucrau pentru serviciile ruse.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău