45 de MILIOANE de lei din fondul de rezervă al Guvernului, pentru susținerea financiară a agricultorilor

  • 21 Octombrie 2016 15:51
45 de MILIOANE de lei din fondul de rezervă al Guvernului, pentru susținerea financiară a agricultorilor

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare solicită alocarea a 45 de milioane de lei din fondul de rezervă al Guvernului pentru susținerea financiară a producătorilor agricoli ale căror plantații pomicole au fost compromise în urma înghețurilor târzii din primăvara anului curent.

În acest sens, ministerul a elaborat un proiect de hotărâre de guvern, transmite IPN.

În nota informativă a documentului se menționează că, la 26-27 aprilie anul curent, în unele raioane din nordul țării au fost înregistrate temperaturi joase sub nivelul de rezistență biologică, care au provocat prejudicii considerabile sectorului agricol, în special recoltei de fructe. Potrivit datelor colectate de Direcțiile raionale de agricultură și alimentație, înghețurile târzii de primăvară au compromis esențial recolta de fructe în raioanele Briceni, Dondușeni, Drochia, Glodeni, Ocnița, Râșcani și, parțial, Soroca. Pierderile au fost estimate la 207 milioane de lei.

Valoarea a fost calculată, conform metodologiei DaLa (Damage and Loss Assessment in the Agricultural Sector), elaborată de Banca Mondială, reieșind din suprafața afectată, recolta medie pe fiecare specie pomicolă și formă de organizare juridică (S.A., S.R.L., G.ț.) și prețul comparabil pe anul 2015, prezentate de Biroul Național de Statistică pentru perioada anilor 2013-2015.

Gradul de afectare a recoltei de fructe a variat în limitele 30% - 100 %, în funcție de locul de amplasare a plantațiilor, specia pomicolă și durata de timp în care s-au menținut temperaturile joase.

Ministerul Agriculturii propune aprobarea și unui regulament prin care stabilește cerințele față de persoanele care pot solicita acordarea suportului financiar și procedura de acordare a acestui suport.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău