42 de organizații ale societății civile cer Parlamentului consultații transparente privind Legea ce vizează organizațiile necomerciale

  • 30 Aprilie 13:23
42 de organizații ale societății civile cer Parlamentului consultații transparente privind Legea ce vizează organizațiile necomerciale

42 de organizații ale societății civile (OSC) salută intenția Parlamentului de a definitiva proiectul de lege cu privire la organizațiile necomerciale (Legea ONC) și solicită desfășurarea consultațiilor într-un mod transparent și cu implicarea tuturor organizațiilor relevante ale societății civile. Printr-un apel adresat Parlamentului OSC-urile își exprimă speranța că, în special în condițiile actualei pandemii, autoritățile vor demonstra o abordare proactivă și incluzivă, astfel încât opiniile relevante din perspectiva expertizei și a domeniului de activitate să poată fi transmise autorităților, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Centrului de Resurse Juridice din Moldova, OSC-urile solicită Parlamentului publicarea în timp real a versiunii actualizate a proiectului legii, a amendamentelor înregistrate, precum și a tuturor opiniilor, comentariilor sau obiecțiilor depuse pe pagina Parlamentului dedicată proiectului. De asemenea, solicită consultarea transparentă a OSC-urilor relevante și a celor care s-au implicat și până acum în procesul de elaborare a acestei legi.


Proiectul legii ONC, adoptat în prima lectură la 3 mai 2018, vine să îmbunătățească cadrul de funcționare a OSC-urilor în ceea ce ține de crearea, organizarea și funcționarea OSC-urilor. Acesta simplifică înregistrarea organizațiilor necomerciale și înlătură structura rigidă de organizare internă a acestora.

La 15 aprilie curent, Comisia juridică, numiri și imunități din cadrul Parlamentului Republicii Moldova a expediat o scrisoare unor organizații ale societății civile, prin care solicită opinia acestora în vederea definitivării proiectului de lege cu privire la organizațiile necomerciale.

Adoptarea legii ONC face parte din Planul Național de Acțiuni privind implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană 2017-2019. Proiectul a fost elaborat de un grup de lucru creat de Ministerul Justiției în martie 2016, din care au făcut parte și reprezentanți ai societății civile.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
23
Nori împrăștiați
Umiditate:64 %
Vint:3,1 m/s
Sat
24
Sun
23
Mon
17
Tue
17
Wed
20

Curs oficial BNM 10 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4633 -0.0143
USD 17.1929 -0.0722
RON 4.0207 -0.0031
UAH 0.6382 -0.0016
RUB 0.2429 0.0003
Arhivă Radio Chișinău