41 de militari moldoveni au fost selectați să participe în misiunea KFOR din Kosovo

  • 13 Ianuarie 13:40
41 de militari moldoveni au fost selectați să participe în misiunea KFOR din Kosovo

Armata Națională a detașat cel de-al 18-lea contingent de pacificatori în misiunea de menținere a păcii KFOR din Kosovo. 41 de militari se vor afla timp de jumătate de an în misiunea multinațională, la care participă peste 25 de țări, transmite Radio Chișinău.

Ministrul Apărării Anatolie Nosatîi a spus că militarii moldoveni au trecut printr-o instruire complexă și sunt apți să fie detașați în operațiune. Implicarea militarilor în această nouă misiune, dovedește faptul că și Rep. Moldova contribuie la menținerea păcii la nivel mondial, a spus ministrul:

„Eu sunt sigur că veți îndeplini cu succes misiunea precum cum au făcut-o colegii dumneavoastră pe parcursul anilor, începând cu 2014. Mă conving încă o dată că Republica Moldova devine un contribuitor sigur la pacea și securitatea mondială”,  a spus Anatolie Nosatîi.

Fiecare plecare a forțelor moldovenești de menținere a păcii către un teatru de operațiuni, rămâne unul dintre cele mai înalte momente la nivel instituțional și cel mai emoționant la nivel personal, a menționat Ambasadorul Italiei la Chișinău, Lorenzo Tomassoni. Diplomatul a atras atenția asupra importanței participării militarilor Armatei Naționale la operațiunea KFOR:

„Contribuția Moldovei la menținerea păcii și securității internaționale de la Balcanii de Vest până la Orientul Mijlociu este de o importanță extraordinară la scară globală. Dacă ostilitățile ar fi reluate în Kosovo, Liban sau în alte zone regionale riscurile unui efect de domino capabil să declanșeze un al Treilea Război Mondial ar deveni și mai eminente”, a menționat Ambasadorul Italiei la Chișinău, Lorenzo Tomassoni.

Detașarea este marcată într-un moment în care eforturile de menținere a păcii în Balcani sunt esențiale, a spus Ambasadorul Statelor Unite în Republica Moldova, Kent Logsdon. Totodată, experiența militarilor în urma îndeplinirii misiunii va contribui la apărarea neutralității Republicii Moldova în contextul războiului din Ucraina, menționează ambasadorul.

 „Dumneavoastră, cei 41 de militari care veți pleca mâine dimineață în misiune aveți onoarea de a reprezenta armata Moldovei în străinătate. Veți demonstra calitățile pe care ne așteptăm fiecare dinte voi să le dețină: abilitatea, profesionalismul și dedicația. Experiența pe care o veți obține va îmbunătăți capacitatea țării de a-și apăra neutralitatea, în timp ce Moldova se confruntă cu o provocare care amenință pacea și stabilitatea în regiune”, a spus Ambasadorul Statelor Unite în Republica Moldova, Kent Logsdon.

Militarii moldoveni promit să fie ambasadorii păcii. Comandantul contingentului Armatei Naționale, maiorul Andrei Cotilevschi:

 „Pentru noi cei 41 de militari selectați să participăm în misiunea KFOR este o onoare, dar și o responsabilitate să reprezentăm Armata Națională și Republica Moldova în misiunea din Kosovo. Aflându-ne în teatrul de operații vom demonstra că avem pregătirea necesară, cunoaștem riscurile misiunii, știm să acționăm și să cooperăm cu pacificatorii celorlalte țări participante”, a menționat maiorul Andrei Cotilevschi.

Misiunea de menținere a păcii a fost lansată în 1999, la un an după izbucnirea conflictului militar între forțele armate iugoslave și cele ale Kosovo.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
0,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,6 m/s
Tue
2
Wed
4
Thu
7
Fri
2
Sat
0
Arhivă Radio Chișinău