41 de militari ai Armatei Naționale a R. Moldova vor fi detașați pentru o perioadă de șase luni în Kosovo

  • 08 Iulie 2021 12:00
41 de militari ai Armatei Naționale a R. Moldova vor fi detașați pentru o perioadă de șase luni în Kosovo

41 de militari ai Armatei Naționale a Rep. Moldova vor fi detașați pentru o perioadă de șase luni în Kosovo pentru a participa la misiunea de menținere a păcii KFOR-15. Totodată, astăzi, în cadrul evenimentului de detașare, patru comandanți au primit medalii și grade militare pentru modul de îndeplinire a serviciului militar, transmite Radio Chișinău.

Republica Moldova continuă să participe la operațiunile de menținere a păcii sub egida NATO ca partener operațional și să mențină asigurarea securității internaționale în Balcanii de Vest și a stabilității în Europa.

Statele Unite ale Americii cât și alte țări membre ale NATO cooperează cu Republica Moldova, susținând financiar antrenamentele militarilor moldoveni detașați în operațiunile din Kosovo, spune Ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, Derek Hogan.

„Din 2014, atunci când Moldova a trimis primul contingent în Kosovo, Statele Unite a contribuit cu mai mult de patru milioane de dolari pentru a îmbunătăți baza materială pentru antrenament a Centrului de Instruire Bulboaca. Noi, de asemenea, am ajutat la antrenare și la echipare și am ajutat fiecare contingent. Și alți membri ai NATO au avut contribuții similare. Italia, în particular, a fost o națiune de încredere care a făcut posibilă plecările contingentelor în ultimii șapte ani. Aceste contribuții au demonstrat beneficii palpabile pe care Moldova le primește din cooperarea din domeniul cooperării cu frații de armă.”

Militarii moldoveni sunt delegați pentru șase luni în misiunea KFOR. Acesta este al 15-lea contingent ce pleacă în misiune în operațiunile internaționale de menținere a păcii în sud-estul Europei. Comandantul contingentului, locotenent-colonelul Victor Groza:

„Operațiunea KFOR este o onoare și o responsabilitate să reprezentăm Armata Națională și Republica Moldova în Kosovo, acolo unde 20 de națiuni contribuie la stabilizarea și menținerea păcii în regiune.”

Ca și precedentele contingente, efectivul de militari moldoveni va fi dislocat în Baza multinațională Camp Vilaggio Italia din localitatea Pech.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău