40% dintre șoferii din R. Moldova aleg soluționarea amiabilă a accidentelor rutiere

  • 05 Februarie 15:17
40% dintre șoferii din R. Moldova aleg soluționarea amiabilă a accidentelor rutiere

Tot mai mulți șoferi din Republica Moldova apelează la procedura de soluționare pe cale amiabilă a accidentelor rutiere minore. Astfel, potrivit datelor Comisiei Naționale a Pieței Financiare, aproximativ 40% din cele circa 12 mii de accidente rutiere aferente asigurării obligatorii de răspundere civilă auto, care s-au produs în opt luni ale anului 2023, au fost soluționate pe cale amiabilă, scrie Radio Moldova.

Aproximativ 30 de mii de șoferi au depus cereri la Companiile de Asigurări privind despăgubirile în urma accidentelor rutiere pe cale amiabilă, în ultimii 4 ani, potrivit datelor Comisiei Naționale a Pieței Financiare. Instituția precizează că majoritatea solicitărilor au fost soluționate. În același timp, au fost refuzate peste patru mii de cazuri, în care condițiile înțelegerii amiabile nu au fost respectate.

Potrivit șefului Secției evidență și analiză accidente rutiere a Direcției poliție de patrulare a INSP, Pavel Apostol, cele mai dese probleme vizează lipsa fotografiilor sau a asigurării. Acesta a mai precizat că în asemenea situații, accidentul rutier produs este documentat de organele de Poliție.

„Fotografierea corectă, fixarea corectă a locului producerii accidentului și a autovehiculului implicat în accident. Exploatare unui vehicul fără a deține polița de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto pe suport de hârtie sau în format electronic, or în lipsa datelor accesate din sistemul informațional unic aferent asigurării obligatorii, poate să fie sancționată cu o amendă de la 30 la 60 de unități convenționale cu aplicarea a trei puncte de penalizare”, a declarat Pavel Apostol.

Unii șoferi spun că au soluționat accidentele rutiere minore pe cale amiabilă, în timp ce alții afirmă că preferă să apeleze la poliție.

VOX: „O fost așa ceva, dar ne-am înțeles pe loc. Ne-am dus autoservice, ne-au spus cât o să coste. Persoana a achitat, ca să nu chemăm poliția să facem ambuteiaje.” „Conduc foarte atent, nu am avut accidente, dar cel mai bine este să ne înțelegem. Durează mai puțin timp.” „Dacă e mai grav apelăm la poliție, pe cale amiabilă tot se poate”. „Acum, în ziua de azi, cel mai bine e să suni la poliție, că oamenii nu sunt de încredere”.

Șoferii care produc accidente și au un istoric negativ înregistrat în ultimul an, riscă să-și plătească următoarea asigurare mai scump, sau chiar dublu, dacă au provocat mai mult de 4 accidente, afirmă agentul unei companii de asigurări, Mihai Josan.

„Cu 10% plătește mai mult dacă are un accident, dacă a avut un accident deja cade bonusul cu două trepte mai jos, dacă nu a avut un accident se ridică numai cu o treaptă. Ca să revină la poziția anterioară, șoferul trebuie doi ani minim să meargă fără accidente”, a explicat Mihai Josan.

Precizăm că în prezent, costul unei asigurări auto variază de la 900 de lei până la câteva zeci de mii de lei, în funcție de prețul și tipul de transport.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:3,09 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău