40% din populația aptă de muncă din Republica Moldova este peste hotare

  • 17 Ianuarie 2013 16:13
40% din populația aptă de muncă din Republica Moldova este peste hotare

Aproximativ 40% din populația aptă de muncă din Republica Moldova este peste hotare, potrivit datelor Misiunii Organizației Internaționale pentru Migrație la Chișinău, prezentate joi, 17 ianuarie, în cadrul unui seminar internațional.

Cei mai mulți migranți sunt persoane tinere, iar pe parcursul ultimului deceniu numărul celor plecați peste hotare la muncă a fost în creștere, a afirmat Șefa Biroului Migrație și Azil, Olga Poalelungi. Ea a adăugat că din 2006 pînă în 2010 peste hotarele țării s-au născut aproximativ 20 mii de copii ai cetățenilor Republicii Moldova.

Migrația afectează negativ atât aspectul demografic, cât și cel economic al Republicii Moldova, iar pentru a reduce aceste efecte statul trebuie să dezvolte politici în acest sens, susține șeful Misiunii Organizației Internaționale pentru Migrație la Chișinău, Antonio Polos. El a menționat că Misiunea Organizației Internaționale pentru Migrație va oferi în continuare sprijin Republicii Moldova pentru a reducere efectele negative ale migrației. 

Potrivit informațiilor Biroului Național de Statistică, anual, peste 300 de mii de moldoveni părăsesc țara. 20% din Produsul Intern Brut este format din banii trimiși de cetățenii moldoveni care muncesc peste hotare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:4,12 m/s
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
18
Sat
22
Arhivă Radio Chișinău