4 posturi TV, care retransmit canale rusești, sancționate de CCA

  • 07 Octombrie 2014 15:01
4 posturi TV, care retransmit canale rusești, sancționate de  CCA

Consiliul Coordonator al Audiovizualului a sancționat 4 posturi de televiziune, care retransmit canale rusești, pentru lipsa pluralismului și încălcarea principiului de imparțialitate în reflectarea conflictului din estul Ucrainei.

Prime TV, TV 7 și RTR Moldova au primit amenda maximă, de 5.400 de lei. Postului Ren Moldova, care a fost sancționat anterior cu amendă, i-a fost suspendat dreptul de a difuza publicitate timp de 72 de ore. 

Consiliul Coordonator al Audiovizualului a monitorizat în mod repetat posturile de televiziune licențiate în Republica Moldova, care retransmit emisiuni și buletine informaționale ale televiziunilor din Federația Rusă. Abaterile constatate la prima monitorizare, din primăvara acestui an, s-au repetat și de această dată, când a fost analizată perioada de emisie dintre 14 și 20 iulie, a menționat  șefa direcției de monitorizare a CCA, Mariana Cersac. ”Posturile de televiziune utilizează etichetări pentru a discredita și a prezenta într-o conotație negativă una dintre părțile conflictului – Guvernul Ucrainei. Manipulează prin text și imagini, promovează și intensifică zvonuri neconfirmate” a declarat Mariana Cersac .
 
Reprezentanții posturilor au declarat că nu pot controla conținuturile emisiunilor și știrilor care sunt retransmise din Federația Rusă și au acuzat CCA de faptul că nu monitorizează și posturile de televiziune ucrainene, care pot fi găsite și pe rețelele de cablu din Republica Moldova. 

”În baza cărei legi sunt analizate conținuturile știrilor realizate în altă țară, despre evenimentele care au loc pe teritoriul altei țări?”, a declarat Directoarea postului TV 7, Natalia Davidovici.

Președintele CCA, Marian Pocaznoi, a explicat că, în calitate de radiodifuzori licențiați în Republica Moldova, posturile respective trebuie să se conformeze prevederilor Codului Audiovizualului referitoare la echidistanță și pluralismul de opinie.

”Posturile de televiziune monitorizate sunt posturi licențiate în Republica Moldova. Voi, dragi radiodifuzori, aveți responsabilitate pentru tot ce puneți pe post și nu aveți responsabilitatea doar să strângeți bani de pe piața publicitară”, a declarat președintele CCA, Marian Pocaznoi.


Amintim că aceste posturi au fost sancționate anterior de CCA, iar postului Rossia 24 i-a fost suspendat dreptul de emisie pentru o jumătate de an.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,12 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău