4 iunie - Ziua internațională a copiilor victime ale agresiunii (ONU)

  • 04 Iunie 2023 09:30
4 iunie - Ziua internațională a copiilor victime ale agresiunii (ONU)

În statele membre ale Organizației Națiunilor Unite (ONU), la 4 iunie, în fiecare an, este marcată Ziua internațională a copiilor victime ale agresiunii (International Day of Innocent Children Victims of Aggression), transmite Agerpres.

Deviza "Opriți atacurile asupra copiilor" - atrage atenția asupra unei realități triste precum aceea a izbucnirii unui conflict armat, când cei mai vulnerabili membri ai societăților, și anume copiii, sunt cei mai afectați atât în timpul desfășurării conflictului cât și după încheierea acestuia. Cele mai frecvente șase încălcări sunt recrutarea și folosirea copiilor în război, uciderea, violența sexuală, răpirea, atacurile asupra școlilor și spitalelor și refuzul accesului umanitar, se arată pe www.un.org/en/observances/child-victim-day.

Scopul marcării acestei zilei este acela de a recunoaște suferințele pe care conflictele armate le provoacă asupra copiilor din întreaga lume, care devin victime ale abuzurilor: fizic, mental și emoțional. Această zi confirmă angajamentul ONU de a proteja drepturile copiilor. Activitatea organizației se ghidează prin Convenția privind drepturile copilului, tratatul internațional cu cea mai rapidă și mai largă ratificare a drepturilor omului din istorie.


În 1997, Adunarea Generală a adoptat Rezoluția 51/77 privind drepturile copilului. Aceasta a reprezentat un punct de reper în eforturile de îmbunătățire a protecției copiilor în situații de conflict. Rezoluția a marcat, totodată, începutul unui nou consens în rândul statelor membre, cu privire la necesitatea unei atenții dedicate, a unor acțiuni de sensibilizare și a unui efort coordonat, din partea comunității internaționale, pentru a aborda vulnerabilitățile și încălcările cu care se confruntă copiii în situații legate de conflicte.

Rezoluția 51/77 s-a bazat pe eforturile existente ale Adunării Generale de a proteja drepturile copiilor, inclusiv prin intermediul Convenției cu privire la drepturile copilului și al Protocolului opțional al acesteia, precum și al rezoluțiilor anuale privind drepturile copilului. De asemenea, aceasta a stabilit mandatul Reprezentantului Special al Secretarului General pentru copii și conflicte armate.

În ultimii ani, numărul de încălcări comise împotriva copiilor a crescut, în multe zone de conflict. Este necesar să se facă mai mult pentru a proteja cei 250 de milioane de copii care trăiesc în țările și în zonele afectate de conflicte. Trebuie să se facă mai mult pentru a proteja copiii de violențele extreme, pentru a promova dreptul internațional pentru ajutor umanitar și pentru a se crea cadrul necesar asigurării răspunderii pentru încălcările drepturilor copiilor, potrivit www.un.org.

Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă oferă un plan general universal pentru a asigura un viitor mai bun pentru copii. Noua agendă include pentru prima dată un obiectiv specific (16.2), pentru a pune capăt tuturor formelor de violență împotriva copiilor, iar eliminarea abuzului, a neglijării și a exploatării copiilor este integrată în mai multe alte obiective legate de violență.

Zilele internaționale inițiate de ONU reprezintă o modalitate de a acționa pentru informarea populației cu privire la problemele care necesită o rezolvare, în cele mai multe cazuri urgentă, și de a mobiliza voința și resursele politice pentru a găsi soluții în abordarea problemelor globale, dar și pentru a celebra și a întări realizările umanității.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău