38 de arestări în Muntenegru, printre care șase diplomați ruși, pentru suspiciune de spionaj

  • 29 Septembrie 2022 16:51
38 de arestări în Muntenegru, printre care șase diplomați ruși, pentru suspiciune de spionaj

38 de persoane, în principal rezidenți ruși, au fost arestate în Muntenegru sub suspiciunea de spionaj, a dezvăluit joi cotidianul local Pobjeda, citând surse neidentificate. Șase dintre cei reținuți sunt diplomați ruși.

Premierul Dritan Abazovic declarase anterior, în cursul zilei, într-o transmisiune live a ședinței de guvern, că este în desfășurare o „operațiune internațională”, cu asistența unor parteneri externi, la care participă procuratura de stat muntenegreană, pentru apărarea intereselor țării, dar nu a dat detalii. Ofițeri operativi ai Agenției pentru Securitate Națională din Muntenegru (ANB) și ai Procuraturii Speciale de Stat (SDT) au reținut șase diplomați ruși, 30 de cetățeni ruși cu permis de ședere temporară și doi muntenegreni sub suspiciunea de spionaj, potrivit publicației Pobjeda, preluată de Reuters și Agerpres.

Agenția de presă de stat rusă TASS a transmis anterior, citând portalul muntenegrean Vijesti, că joi au fost arestați la Podgorica câțiva cetățeni muntenegreni sub suspiciunea că ar fi lucrat pentru serviciile de informații rusești. Unul dintre aceștia, conform aceleiași surse, ar fi un angajat al administrației de stat care în decurs de mai bine de zece ani „a acționat în beneficiul spionajului rusesc”. Potrivit TASS, Procuratura Specială de Stat muntenegreană ar fi negat informațiile despre arestări, confirmând doar efectuarea unor percheziții la cei suspecți, transmite digi24.ro.

Poliția ar efectua doar percheziții în apartamentele unui număr de cetățeni „suspectați de crearea unei organizații criminale și de spionaj”. Ambasada Rusiei din Podgorica nu a răspuns deocamdată la o solicitare din partea Reuters pentru a face un comentariu cu privire la aceste rețineri. Nici responsabili ANB și SDT nu au putut fi contactați imediat pentru comentarii. Muntenegru, țară membră NATO și candidată la aderarea la Uniunea Europeană, s-a alăturat sancțiunilor internaționale împotriva Rusiei în urma invaziei acesteia în Ucraina.

În trecut, Podgorica a expulzat diplomați ruși. În 2016, Muntenegru a acuzat agenți ruși de implicare într-un complot pentru a aduce opoziția prorusă la putere prin asasinarea premierului de la acea vreme Milo Djukanovic și zădărnirea integrării fostei republici iugoslave în NATO. Moscova a respins în mod repetat aceste acuzații, calificându-le drept absurde. Muntenegru s-a alăturat Alianței Nord-Atlantice în 2017.



Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău