35 de țări cer interzicerea Rusiei și Belarusului la Jocurile Olimpice de la Paris
-
13 Februarie 2023 11:42
Un grup de 35 de țări, printre care Statele Unite, Germania și Australia, vor cere ca sportivilor ruși și belaruși să li se interzică participarea la Jocurile Olimpice din 2024, a declarat vineri ministrul lituanian al sportului, adâncind incertitudinea cu privire la Jocurile de la Paris, potrivit Reuters. Ucraina a amenințat că va boicota Jocurile dacă sportivii ruși și bieloruși vor participa, iar boxerul ucrainean Oleksandr Usyk a declarat că rușii vor câștiga „medalii de sânge, morți și lacrimi” dacă li se va permite să participe.
Măsura sporește presiunea asupra unui Comitet Olimpic Internațional (CIO) care încearcă cu disperare să evite ca evenimentul sportiv să fie sfâșiat de conflictul sângeros care se desfășoară în Ucraina, scrie Hotnews.
„Mergem în direcția în care nu am avea nevoie de un boicot, deoarece toate țările sunt unanime”", a declarat Jurgita Siugzdiniene.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a participat la reuniunea online la care au participat 35 de miniștri pentru a discuta despre solicitarea de interzicere, subliniind că 228 de sportivi și antrenori ucraineni au murit în urma agresiunii rusești.
„Dacă ar exista un sport olimpic cu crime și atacuri cu rachete, știți ce echipă națională ar ocupa primul loc”, le-a spus el miniștrilor.
„Teroarea și olimpismul sunt două lucruri opuse, nu pot fi combinate”, a adăugat el.
Ministrul britanic al sportului, Lucy Frazer, a declarat pe Twitter că întâlnirea a fost foarte productivă.
„Am exprimat foarte clar poziția Marii Britanii: Atâta timp cât Putin își continuă războiul barbar, Rusia și Belarus nu trebuie să fie reprezentate la Jocurile Olimpice”, a scris ea.
În contextul în care războiul face ravagii în Ucraina, statele baltice, țările nordice și Polonia ceruseră organismelor sportive internaționale să interzică sportivilor ruși și belaruși să participe la Jocurile Olimpice.
Rusia a lansat vineri dimineață un val de atacuri asupra infrastructurii ucrainene în orașele Harkov și Zaporojie, în timp ce oficialii ucraineni au declarat că o ofensivă rusească mult așteptată era în curs de desfășurare în estul țării.
„Știm că 70% dintre sportivii ruși sunt soldați. Consider că este inacceptabil ca astfel de oameni să participe la Jocurile Olimpice în situația actuală, când, în mod evident, fair-play-ul nu înseamnă nimic pentru ei”, a declarat ministrul ceh de externe, Jan Lipavsky, după ce s-a întâlnit cu șefii CIO ceh și ai agenției sportive naționale.
Boicotul ia amploare
Astfel de amenințări au reînviat amintirile boicoturilor din anii '70 și '80, din timpul Războiului Rece, care bântuie și astăzi organismul olimpic mondial, care a cerut Ucrainei să renunțe la ele.
Cu toate acestea, ministrul polonez al sportului, Kamil Bortniczuk, a declarat că boicotul nu este deocamdată în discuție.
„Nu este momentul să vorbim încă despre un boicot”, a declarat el într-o conferință de presă, afirmând că există alte modalități de a pune presiune asupra CIO care ar putea fi explorate mai întâi.
El a precizat că majoritatea participanților s-au pronunțat în favoarea unei excluderi absolute a sportivilor ruși și belaruși.
„Majoritatea vocilor - cu excepția Greciei, Franței, Japoniei - au fost exact în acest ton”, a spus el.
El a spus că crearea unei echipe de refugiați care să includă disidenții ruși și belaruși ar putea fi o soluție de compromis.
Bach critică Ucraina și se teme că boicotul ar lovi veniturile
CIO a deschis ușa pentru ca sportivii ruși și belaruși să concureze ca neutri sub steagul JO. Acesta a declarat că un boicot va încălca Carta Olimpică și că includerea rușilor și bielorușilor se bazează pe o rezoluție a ONU împotriva discriminării în cadrul mișcării olimpice.
Cu aproximativ 18 luni înainte de începerea competiției, CIO încearcă cu disperare să calmeze apele pentru a nu periclita mesajul de pace globală al Jocurilor și pentru a nu aduce o lovitură uriașă veniturilor.
În timp ce Anne Hidalgo, primarul orașului gazdă, Paris, a declarat că sportivii ruși nu ar trebui să participe, organizatorii JO Paris 2024, care săptămâna trecută au declarat că vor respecta decizia CIO cu privire la cine va participa la Jocuri, au refuzat să comenteze.
Ministerul rus al sporturilor nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii. Un purtător de cuvânt al CIO a declarat că nu va comenta "interpretările unor participanți individuali la o reuniune al cărei conținut general este necunoscut”.
Într-o scrisoare adresată Comitetului Național Olimpic al Ucrainei, trimisă la 31 ianuarie, președintele Comitetului Internațional Olimpic (CIO), Thomas Bach, a criticat amenințarea Ucrainei de a boicota Jocurile, afirmând că aceasta ar încălca Carta Olimpică, potrivit Kyiv Independent.
„Amenințarea cu boicotarea Jocurilor Olimpice (...) contravine fundamentelor Mișcării Olimpice și principiilor pe care le susținem”, potrivit scrisorii lui Bach, pe care jurnalistul german Hajo Seppelt a publicat-o pe Twitter la 9 februarie. „În această privință, CNO al Ucrainei nu se bucură cu siguranță de sprijinul sau de solidaritatea marii majorități a acționarilor Mișcării Olimpice”.
Bach a adăugat în scrisoarea sa către ministrul ucrainean al sporturilor, Vadym Guttsayt, că încercarea Ucrainei de a determina alte națiuni să boicoteze Jocurile este "extrem de regretabilă" și că "boicoturile anterioare nu și-au atins scopurile politice".