35 de producători de medicamente vor fabrica o variantă ieftină a pastilei Pfizer anti-Covid-19

  • 17 Martie 2022 20:20
35 de producători de medicamente vor fabrica o variantă ieftină a pastilei Pfizer anti-Covid-19

Un număr de 35 de producători de medicamente generice vor fabrica o variantă ieftina a antiviralului oral Paxlovid, dezvoltat de Pfizer Inc și eficient în tratamentul COVID-19, destinat utilizării în 95 de țări sărace, a anunțat joi Medicines Patent Pool (MPP), care beneficiază de sprijinul Organizației Națiunilor Unite (ONU), relatează Agerpres, confom Reuters.

Pfizer a încheiat anul trecut un acord cu organizația, prin care autorizează producători de medicamente generice să fabrice tratamentul pentru 95 de țări cu venituri mici și medii. Ulterior, a avut loc selecția producătorilor de medicamente cărora urmează să primească licență.

Paxlovid este așteptat să fie un instrument important în lupta împotriva COVID-19 după ce a redus spitalizările în cazul pacienților din grupe cu risc ridicat cu circa 90% în cadrul unui studiu clinic. Rezultatele au fost semnificativ mai bune decât cele vizând pastila antivirală de la compania concurentă Merck & Co, Molnupiravir, în cadrul studiilor clinice.

Atât Pfizer, cât și Merck au semnat acorduri cu MPP pentru a permite ca versiuni generice ale noilor medicamente să fie fabricate în anumite regiuni din lume, o raritate pentru companiile farmaceutice, care își protejează de obicei cu înverșunare tratamentele pe întreaga durată a patentelor.

Merck, atât pe cont propriu, cât și prin licența MPP, a semnat acorduri cu zeci de producători de medicamente astfel încât tratamentul său și versiunile generice să fie disponibile deja în anumite țări.

Pfizer și MPP nu se așteaptă însă ca vreunul dintre producătorii de medicamente generice să poată fabrica stocuri semnificative de Paxlovid înainte de finalul anului.

Cele 35 de companii care vor produce versiuni ale Paxlovid sau ale ingredientului său activ au sediul în 12 țări, a precizat MPP. Printre acestea se află unii dintre cei mai mari producători de medicamente generice din lume cum ar fi Teva Pharmaceutical Industries din Israel, Sun Pharmaceutical Industries, cu sediul în India, și Viatris Inc, cu sediul în Statele Unite.

Șase dintre companii vor produce ingredientul principal al medicamentului, nouă intenționează să transforme ingredientul în produsul final, iar restul companiilor vor face ambele.

Paxlovid este alcătuit din două comprimate diferite care combină un compus nou, Nirmatrelvir, cu mai vechiul antiviral Ritonavir, care este deja disponibil ca medicament generic.

Pfizer nu va încasa redevențe în urma vânzării versiunilor generice ale medicamentului său atâta timp cât COVID-19 este clasat în continuare drept ”Urgență de sănătate publică de interes internațional” de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

După perioada pandemiei, vânzările către țările cu venituri mici vor rămâne libere de redevențe, în timp ce vânzările către țări cu venituri medii, tranșa inferioară și cu venituri medii, tranșa superioară vor fi supuse unor redevențe de 5% în cazul vânzărilor către sectorul public și de 10% pentru vânzările către sectorul privat, a precizat MPP.

Pfizer a precizat că plănuiește să producă cel puțin 120 de milioane de cure de tratament anul acesta, cu mult sub estimările sale în ceea ce privește piața antiviralelor pentru 2022 de 250 de milioane de persoane la nivel global.

Potrivit estimărilor, compania va oferi circa 10 milioane dintre curele de Paxlovid pe care le produce țărilor cu venituri mici și medii anul acesta, potrivit unui oficial din cadrul Global Fund, o organizație nonguvernamentală din domeniul sanitar care dorește să cumpere tratamentul de la compania farmceutică americană.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău