35 de mii de persoane și-au transferat 2% din impozitul pe venit către ONG-uri sau entități religioase

  • 30 Decembrie 2022 18:05
35 de mii de persoane și-au transferat 2% din impozitul pe venit către ONG-uri sau entități religioase

Inspectoratul Fiscal de Stat anunță că 34 955 de contribuabili la bugetul de stat au ales să transfere 2% din impozitul pe venit în contul organizațiilor necomerciale sau entităților religioase. Numărul celor care și-au dorit să facă acest gest este de peste 37 de mii, însă multe tranzații nu au fost validate. FISC anunță că în anul 2022 suma totală a donațiilor din contul impozitului pe venit este de aproape 10 milioane de lei, transmite IPN.

Potrivit datelor FISC, 37 297 de contribuabili au încercat transferul banilor însă doar 34 955 de tranzacții au fost validate. Suma totală a donațiilor este de 9 958 023,66 lei.

Autoritatea fiscală anunță că motivele de nevalidate a celor 2342 de tranzacții  au fost mai multe: beneficiarul desemnării procentuale nu este inclus în Lista actualizată a beneficiarilor, publicată de către IP Agenția Servicii Publice (57 desemnări); contribuabilul persoană fizică are datorii la impozitul pe venit la data-limită de depunere a declarației cu privire la impozitul pe venit stabilită de legislația fiscală (2 283 desemnări); beneficiarul desemnării procentuale este radiat de către IP Agenția Servicii Publice (2 desemnări).

Potrivit legislației, care se aplică deja al șaselea an, desemnarea procentuală este procesul prin care persoanele fizice pot direcționa 2% din suma impozitului pe venit calculat anual la buget, aferent veniturilor impozitate, către una din organizațiile necomerciale din țară. Mecanismul este valabil pentru contribuabilii persoane fizice rezidente care nu au datorii la impozitul pe venit pentru perioadele fiscale anterioare și achită integral și în termen impozitul pe venit pentru perioada fiscală pentru care s-a făcut desemnarea.

De asemenea, desemnarea procentuală poate fi facută și de către persoanele fizice care desfășoară activitate profesională în sectorul justiției (avocat, avocat-stagiar, notar public, executor judecătoresc, administrator autorizat, mediator, expert judiciar) prin completarea Declarației cu privire la impozitul pe venit, depusă în termen.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău