34 de deputați au semnat pentru redenumirea limbii de stat în Constituție

  • 12 Octombrie 2017 12:02
34 de deputați au semnat pentru redenumirea limbii de stat în Constituție

34 de deputați au semnat inițiativa de modificare a art. 13 din Constituția R. Moldova astfel încât limba moldovenească, stipulată ca limbă de stat în Legea Supremă, să fie redenumită în limba română.

Inițiativa a fost lansată de fracțiunea PLDM și a fost semnată de deputații liberal-democrați, de foștii lor colegi care în prezent fac parte din grupul popular-european sau au aderat la fracțiunea PDM, precum și de parlamentarii liberali.

Liderul fracțiunii PLDM Tudor Deliu a anunțat că proiectul va fi depus joi, 12 octombrie, la Curtea Constituțională. Dacă instituția va aviza proiectul, Parlamentul va putea să-l examineze peste șase luni.

Amintim că la 5 decembrie 2013, Curtea Constituțională a stabilit că Declarația de Independență în care este menționată la limbaromână, prevalează asupra textului Constituției care vorbește despre „limba moldovenească” drept limbă de stat. 

Într-un briefing de săptămâna trecută, președintele Parlamentului, Andrian Candu, nu a exclus probabilitatea modificării art.13 din Constituție astfel încât să fie schimbată denumirea limbii de stat din „moldovenească” în română.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău