33,9% dintre întreprinderile din Republica Moldova sunt deținute sau gestionate de femei

  • 30 Iunie 2023 12:51
33,9% dintre întreprinderile din Republica Moldova sunt deținute sau gestionate de femei

Aproximativ 33,9% din întreprinderi sunt deținute sau gestionate de femei, o creștere de doar 6,4 puncte procentuale față de anul 2009. Datele au fost publicate de către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

În context, autoritățile menționează că femeile de afaceri întâlnesc diferite obstacole, cum ar fi accesul limitat la capitalul de pornire, competențe și încrederea în sine insuficiente, dar și responsabilitățile familiale, care la fel limitează disponibilitatea femeilor de a dezvolta întreprinderi mai mari, scrie Bizlaw.md.

Totuși, ministerul de resort spune că abilitarea economică a femeilor este susținută și promovată de stat prin programele de suport antreprenorial. În perioada 2016 – 2022 a fost implementat Programul “Femei în Afaceri”, prin intermediul căruia au fost instruite peste 1200 femei în domeniul antreprenorial și ghidate în elaborarea proiectelor investiționale, iar 762 proiecte investiționale au fost finanțate în sumă cumulativă de 113,95 milioane lei.

Totodată, autoritățile au elaborat un nou Program de susținere a antreprenoriatului feminin, care va avea drept obiectiv stimularea spiritului antreprenorial al femeilor prin susținerea dezvoltării întreprinderilor înființate și gestionate de către femei. Conceptul noului program va include suport financiar atât pentru întreprinderile nou create, cât și pentru companiile în dezvoltare. Mai mult, acesta se va axa pe domeniile de activitate prioritare și necesitățile reale ale femeilor antreprenoare. Scopul este de a crește numărul femeilor antreprenoare, și astfel a asigura și creșterea economiei

În contextul crizei din regiune, autoritățile de la Chișinău spun că a devenit extrem de important ca femeile, să fie încurajate să-și consolideze reziliența, capacitățile de utilizare eficientă a resurselor, să genereze locuri de muncă decente și să sporească productivitatea și competitivitatea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,03 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
15
Thu
8
Fri
9
Arhivă Radio Chișinău