31 de ani de la introducerea „Misiunii de pacificare” în Zona de Securitate, marcați separat

  • 29 Iulie 2023 09:30
31 de ani de la introducerea „Misiunii de pacificare” în Zona de Securitate, marcați separat

Săptămâna aceasta se împlinesc 31 de ani de la introducerea Forțelor Mixte de Menținere a Păcii (FMP) în Zona de Securitate a Republicii Moldova. Cele trei părți participante în cadrul misiunii cu, contingente militare, Republica Moldova, Federația Rusă și regiunea transnistreană au marcat separat această dată, la fel ca în ultimii cinci ani, relatează portalul Zona de Securitate.

Chișinăul a organizat o ceremonie la Compania infanterie independentă a Forțelor Menținere a Păcii dislocată la Varnița, la care au participat viceprim-ministru pentru reintegrare Oleg Serebrian, ministrul apărării Anatolie Nosatîi, reprezentanți ai delegației moldovene în Comisia Unificată de Control și efectivul contingentului militar al Forțelor de Menținere a Păcii din partea Republicii Moldova.

În cadrul festivității, au fost decorați cu distincții și diplome de onoare pacificatorii care s-au evidențiat în serviciu și au avut rezultate în activitatea profesională, scrie sursa citată

Astfel, Chișinăul a dorit să transmită un mesaj de încurajare și recunoștință militarilor ce stau 24/24 la cele 15 posturi (harta dislocării posturilor) împreună cu paramilitari transnistreni și militari ruși, iar celor din urmă sunt nevoiți să se supună, posturile militare fiind conduse pe partea rusă, dar a  fost totodată transmis și un mesaj ferm, că sunt necesare schimbări în felul cum arată astăzi zona de securitate.

Adresându-se militarilor viceprim-ministru pentru reintegrare le-a mulțumit pentru serviciul acestora.

„Ne dorim o altă situație în Zona de Securitate. Desigur am spus cu multe alte ocazii, probabil că e timpul să regândim situația din Zona de Securitate și misiunea de pacificare. Asta nu înseamnă că nu apreciem felul cum vă faceți serviciul în fața țării, dimpotrivă, așa precum am spus. Avem cele mai înalte cuvinte de apreciere, indiferent de ce se întâmplă la nivel politic, în țară, în jurul Republicii Moldova, v-ați făcut cu demnitate cu destoinicie datoria față de patrie. Sper foarte mult că vom ajunge să vedem o Zonă de Securitate demilitarizată, o Moldovă reîntregită, o Ucraină pașnică și o Europă care nu mai este sub semnul de alarmă dinspre răsărit”, a declarat Serebrian.

Tiraspolul a marcat acest eveniment împreună cu delegația Federației Ruse. Cu o zi înainte de ceremonia de la Varnița, 26 iulie, a fost organizată o masă rotundă unde a fost elogiat rolul și aportul Rusiei la menținerea păcii.

Partea rusă, ce a susținut pornirile separatiste în 1991-1992 și s-a implicat militar alături de forțele secesioniste, declară în prezent că „rezolvarea conflictului transnistrean fără Rusia este imposibilă”, sunt cuvintele lui Alexander Andreev, copreședintele CUC din partea Rusiei.

În premieră, Adunarea Parlamentară a OSCE solicită transformarea misiunii militare de pacificare de pe Nistru, așa cum de ani buni cere și Chișinăul, într-o misiune civilă. Detalii.

Tiraspolul împreună cu Rusia se opun transformării misiunii, la fel ca locuitorii regiunii. Cert este că, alte opinii în stânga Nistrului nici nu ar putea fi, deoarece în codul penal local din regiune există pedeapsă penală pentru negarea rolului pozitiv al misiunii de pacificare. În stânga Nistrului nu sunt mediatizate incidentele și încălcările constante ale misiunii.

Portalul Zona de Securitate a mediatizat numeroase abuzuri și încălcări a regimului zonei în care activează pacificatorii, cazuri pe care le puteți găsit pe platforma noastră. De asemenea, recomandăm DEX-ul Zonei de Securitate, în care am explicat Ce este Misiunea de „Pacificare” din Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:2,57 m/s
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău