31 de ani de la autoproclamarea independenței Transnistriei: drapelul Rusiei, arborat în centrul Tiraspolului, și paradă militară

  • 02 Septembrie 2021 11:47
31 de ani de la autoproclamarea independenței Transnistriei: drapelul Rusiei, arborat în centrul Tiraspolului, și paradă militară

Autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol marchează astăzi 31 de ani de la autoproclamarea independenței, în centrul orașului fiind organizată o paradă militară. De asemenea, pe clădirea Palatului de creație pentru copii și tineret din oraș au fluturat drapelul Federației Ruse și cel al regiunii separatiste.

Potrivit novostipmr.com, parada militară a început la ora 9:00, pe piața din centrul Tiraspolului defilând 1.300 de militari și tehnică militară. Aceasta a fost urmărită de liderul nerecunoscut de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, precum și delegații ale altor regiuni separatiste, Abhazia și Osetia de Sud, reprezentanți ai Belarusului. 

Vadim Krasnoselski a declarat că „înființarea statului transnistrean în 1990 a reprezentat un răspuns la trădarea politică a conducerii Uniunii Sovietice și un răspuns la naționalismul militant din partea R. Moldova”. „Crearea independentei RMN a reprezentat o garanție a respectării dreptului omului, o garanție a utilizării fără impedimente a limbii materne, culturii, tradiției”, a mai spus Krasnoselski, care a mulțumit Rusiei, pentru că „este principalul partener strategic și apărător al Transnistriei”.  

Transnistria și-a autoproclamat independența la 2 septembrie 1990, pe fundalul 'perestroikăi' gorbacioviste și a mișcării de eliberare națională din Republica Moldova. Un grup de deputați din fostul Soviet Suprem al Moldovei au respins inițiativele de adoptare a limbii române, s-au retras la Tiraspol, au proclamat independența regiunii și au acuzat Chișinăul că intenționează să unească Republica Moldova cu România.

În anul 1992, criza transnistreană a ajuns la un conflict armat, care a durat câteva luni, soldâdu-se cu sute de vieți omenești. În acest război, separatiștii au fost susținuți deschis de armata rusă. Unități militare ruse și muniție continuă să se afle pe teritoriul din stânga Nistrului.

Ulterior, au existat mai multe tentative de reglementare a conflictului transnistrean, dar niciuna nu a condus la reglementarea definitivă a acestuia. Regimul de la Tiraspol continuă să vorbească despre RMN ca despre un stat independent și nu exclude o posibilă uniune cu Federația Rusă. În același timp, Chișinăul optează pentru reintegrarea țării și acordarea unui statut special Transnistriei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
6,07
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Sat
5
Sun
3
Mon
1
Tue
2
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău