30 de ani de la punerea în circulație a leului moldovenesc | Analistul economic Viorel Gârbu: În istorie, leul moldovenesc a trecut prin mai multe crize

  • 29 Noiembrie 2023 14:41
30 de ani de la punerea în circulație a leului moldovenesc | Analistul economic Viorel Gârbu: În istorie, leul moldovenesc a trecut prin mai multe crize

Leul moldovenesc împlinește astăzi 30 de ani de la punerea în circulație pe teritoriul Republicii Moldova. Apariția monedei naționale a fost un moment istoric, ce a marcat primele reforme economice pentru Rep. Moldova, a accentuat guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu. În acești 30 de ani, leul moldovenesc a trecut prin mai multe crize, cea mai gravă fiind de la sfârșitul anilor '90, când moneda națională s-a depreciat de trei ori în raport cu dolarul american, spune analistul economic, Viorel Gârbu, transmite Radio Chișinău.

Leul moldovenesc a fost introdus ca moneda națională în anul 1993, la scurt timp după obținerea independenței Rep. Moldova. De atunci, a fost stabilit ca mijloc de plată prin Constituție. Deși, a trecut prin mai multe teste de rezistență, leul a reușit să păstreze încrederea cetățenilor, a transmis într-un mesaj pe Facebook, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu.

„Leul moldovenesc a devenit moneda națională a statului modern nou creat Republica Moldova în scurt timp după proclamarea independenței sale. Apariția monedei naționale înseamnă un moment istoric important. Pentru Rep. Moldova acesta a însemnat și un prim-pas spre economia de piață, spre primele reforme economice, primele expresii ale unei politici monetare independente”, a spus Octavian Armașu.

Leul moldovenesc a trecut prin mai multe crize timp de 30 de ani. Printre cele mai semnificative se atestă criza anilor '90 caracterizată de deprecierea leului moldovenesc, cea din 2015 generată de „furtul miliardului” și criza din 2021 urmare a creșterii cererii de consum , a evidențiat analistul economic, Viorel Gârbu.

„În istorie, de când a fost introdus leul moldovenesc, putem să ne amintim criza anilor '98, atunci când urmare a crizei asiatice, care s-a transmis în economia națională prin intermdiul economiei Federației Ruse, care a intrat în default. În perioada respectivă, până în anul 2000 economia Rep. Moldova a fost puternic legată de economia Federației Ruse, schimburile comerciale erau orientate toate către est, prin intermediul acestei crize a intrat în criză și Rep. Moldova și am atestat o depreciere masivă a monedei naționale față de valutele de referință, de la 4 lei și ceva, la cât era cotat leul față de dolarul american am ajuns la 12 lei față de dolarul american într-o perioadă scurtă de timp”, a precizat Viorel Gârbu.

În prezent, leul moldovenesc este în circulație prin 9 tipuri de bancnote și 8 tipuri de monede.

La apariția leului moldovenesc în stat, au existat trei bancnote: de un leu, cinci și zece lei. Acestea au fost elaborate în culorile drapelului. Bancnota de un leu era galbenă, cea de cinci – albastră, iar cea de zece – roșie.

Designul leului a fost realizat de artistul plastic Gheorghe Vrabie, supranumit „Tatăl leului moldovenesc”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,57 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău