3 mai - Ziua mondială a libertății presei

  • 03 Mai 2021 08:49
3 mai - Ziua mondială a libertății presei

În fiecare an, la 3 mai, este marcată în întreaga lume Ziua mondială a libertății presei pentru a sărbători principiile fundamentale ale libertății presei, pentru a evalua starea libertății presei în întreaga lume și pentru a aduce un omagiu jurnaliștilor care și-au pierdut viața la datorie.

Tema din 2021 a Zilei mondiale a libertății presei, "Informația ca bun public", evidențiază importanța informației ca bun public și solicită îmbunătățirea și facilitarea obținerii, distribuției și recepției conținutului informației pentru a consolida meseria de jurnalist. Implicațiile temei sunt foarte importante pentru jurnalismul din toate țările din lume. Prin tema zilei se recunoaște procesul de schimbare în care se află în prezent sistemul de comunicare și informare, și care are un impact deosebit asupra sănătății noastre, asupra drepturilor omului, asupra democrațiilor, și în dezvoltarea durabilă la nivel planetar, potrivit www.un.org/en/observances/press-freedom-day.

Pentru a sublinia importanța informațiilor în cadrul mediului online, cu prilejul Zilei mondiale a libertății presei din 2021, Organizația Națiunilor Unite evidențiază trei subiecte-cheie, pe pagina online dedicată zilei: măsurile pentru a asigura viabilitatea economică a mijloacelor de informare; mecanismele pentru asigurarea transparenței companiilor de internet; capacitățile sporite de competențe pentru a dezvolta proiecte de alfabetizare media, care să permită oamenilor să recunoască și să aprecieze jurnalismul ca parte vitală a informației, ca bun public.

Conferința mondială, organizată anual începând din 1993, dedicată Zilei mondiale a libertății presei în 2021, este găzduită de UNESCO și de guvernul Namibiei. Deschisă pe 29 aprilie, la Windhoek, se încheie pe 3 mai. Evenimentul reprezintă o experiență care va combina atât participarea virtuală cât și cea fizică. Conferința are pe agenda sa teme care trebuie dezbătute urgent, precum: amenințarea cu dispariția a presei locale din întreaga lume, o criză agravată de pandemia COVID-19; necesitatea de a veni cu noi idei pentru a face față provocărilor mediului online și de a pune presiuni pe o mai mare transparență a companiilor de internet, toate acestea pentru a consolida siguranța jurnaliștilor și pentru a îmbunătăți condițiile de muncă ale acestora, potrivit sursei menționate.

Conferința generală a UNESCO a adoptat la 15 octombrie 1991 o rezoluție privind ''Promovarea libertății presei în lume'', care recunoștea că ''o presă liberă, pluralistă și independentă este o componentă esențială a oricărei societăți democratice''. Adunarea Generală a ONU a proclamat Ziua mondială a libertății presei în 1993, în urma unei recomandări adoptate în cadrul conferinței menționate anterior.

ONU a declarat marcarea acestei zile pentru a aduce în atenția publică importanța și necesitatea respectării libertății de exprimare, conform articolului 19 din Declarația Universală a Drepturilor Omului: ''Orice om are dreptul la libertatea opiniilor și exprimării; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum și libertatea de a căuta, de a primi și de a răspândi informații și idei prin orice mijloace și independent de frontierele de stat''.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-2,82
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău