29 octombrie - Ziua internațională a internetului

  • 29 Octombrie 2023 13:20
29 octombrie - Ziua internațională a internetului

La 29 octombrie 2023 este aniversată Ziua internațională a internetului. Marcată începând din 2005, obiectivul acestei zile este de a expune public importanța oportunităților oferite de tehnologiile universului digital, scrie Agerpres.

Asociația Utilizatorilor de Internet a avansat propunerea de marcare a acestei zile. Cu prilejul summitului Societății Informaționale, desfășurat în noiembrie 2005, în Tunis, a fost propusă Organizației Națiunilor Unite instituirea Zilei mondiale a societății informaționale care a devenit ulterior Ziua internetului la data de 29 octombrie, potrivit www.itu.int.

Rețeaua de internet este considerată drept una dintre cele mai importante invenții ale omenirii. La 29 octombrie 1969, într-un laborator al universității americane University of California, Los Angeles (UCLA), absolventul Leonard Kleinrock i-a anunțat prin telefon pe Charley Kline și Bill Duvall de la Universitatea Stanford că va trimite un mesaj prin intermediul unei rețele de internet. Proiectul intitulat ''ARPANET'' reprezenta o rețea finanțată de Departamentul American al Apărării care conecta patru terminale independente aflate la universitățile UCLA, Stanford, Utah și California - Santa Barbara. Cuvântul ''login'' a fost transmis între două terminale cu ajutorul rețelei de internet, fiind primul mesaj trimis, în acest mod, în mediul online, potrivit www.theinternetday.com.

În 1989, ''world wide web'' a devenit funcțional, mulțumită reușitelor cercetătorului britanic Tim Barners-Lee, care a realizat limbajul pentru realizarea paginilor de internet, denumit HTML - ''hypertext markup language'' și protocolul de comunicație destinat transferului de informație criptată - HTTP - ''Hypertext transfer protocol''. La 6 august 1991, proiectul World Wide Web a fost anunțat oficial, potrivit www.theinternetday.com.

La început, rețeaua de internet a fost limitată la universități, agenții guvernamentale și segmente ale comunității științifice. Apariția sistemului de operare pentru calculator Windows 95 a împins internetul în locuințele oamenilor cu ajutorul utilitarului de navigare în mediul online Internet Explorer. La mijlocul anilor 2000, în aproape jumătate din locuințele din Statele Unite ale Americii se aflau calculatoare personale. În perioada 1996-2008, numărul site-urilor de internet a crescut exponențial de la 100.000 la peste 162 de milioane, ca urmare a dotării instituțiilor de învățământ cu foarte multe calculatoare personale, dar și pe fondul dezvoltării jocurilor video.

În trimestrul patru al anului 2023, circa 5,3 miliarde de oameni de pe mapamond folosesc serviciile de internet. Numărul utilizatorilor de internet continuă să crească la nivel mondial, în ultimele 12 luni, până în luna octombrie 2023, circa 189 de milioane de oameni s-au conectat la internet, potrivit datelor centralizate de portalul https://datareportal.com. Numărul celor care nu beneficiază de acces la serviciile de internet a scăzut la 2,77 miliarde persoane, în trimestrul patru din 2023, majoritatea acestora locuind în Asia de Est și Sud și în Africa. Majoritatea covârșitoare a utilizatorilor de internet, circa 95%, folosesc telefonul mobil cel puțin o dată pentru accesarea mediului online. În economiile dezvoltate, un număr de 6 utilizatori din 10 accesează serviciile de internet prin intermediul calculatoarelor personale desktop sau a celor portabile - laptop, conform portalului https://datareportal.com.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău