29 iunie, zi de doliu național în Republica Moldova

  • 28 Iunie 2013 21:40
29 iunie, zi de doliu național în Republica Moldova

Ziua de 29 iunie, când va fi înmormântat Dumitru Matcovschi, a fost declarată zi de doliu național, în memoria poetului.

Anunțul a fost făcut de președintele Nicolae Timofti, în cadrul ceremoniei de comemorare, care s-a  desfășurat astăzi la Academia de Științe. La manifestație au participat premierul Iurie Leancă și președintele Parlamentului, Igor Corman, alți oficiali, oameni de  creație și admiratori ai operei lui Dumitru Matcovschi. 

Colegii și cei care l-au cunoscut pe Dumitru Matcovschi și-au amintit despre curajul și spiritul de luptător al poetului. Poetul ne-a dat o lecție de demnitate, a subliniat actrița Ninela Caranfil.

Președintele Academiei de Științe, Gheorghe Duca, a menționat idealurile naționale pentru care a militat Dumitru Matcovschi și care, multe dintre ele, au rămas neîmplinite

Președintele Nicolae Timofti a anunțat în cadrul ceremoniei că ziua de 29 iunie, când va fi înmormântat poetul, a fost declarată zi de doliu național.

Înmormântarea poetului va avea loc mâine în satul său de baștină, Vadul Rașcov, aceasta fiind dorința sa.

Dumitru Matcovschi s-a stins din viață miercuri seara, la vârsta de 73 de ani. Acum câteva sâptămâni el a fost internat în spital și a suferit o intervenție chirugicală.

Dumitru Matcovschi este dintre cei mai apreciați poeți din Republica Moldova  și un simbol al mișcării de renaștere națională din Basarabia. Opera poetului cuprinde peste 50 de volume de poezii, proză și dramaturgie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău