29 de ani de la moartea regretaților interpreți Doina și Ion Aldea-Teodorovici

  • 30 Octombrie 2021 10:36
29 de ani de la moartea regretaților interpreți Doina și Ion Aldea-Teodorovici

Astăzi se împlinesc 29 de ani de la moartea regretaților interpreți Doina și Ion Aldea-Teodorovici. Aceștia au decedat în noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992, într-un tragic accident rutier în drum de la București spre Chișinău.

”S-au topit în suferințele acestui pământ…n-au inventat nimic, ei pur și simplu au ars în cântecul lor”, declara după moartea lor tragică, marele poet și prieten al cuplului, Grigore Vieru. Inimile lor gemene, au bătut în același ritm, pentru același ideal național, ideal pentru care au plătit cu propria viață.

Ion Aldea-Teodorovici și Doina Marin s-au căsătorit în 1981, iar ca duet s-au lansat în cadrul unei seri de creație a poetului Grigore Vieru, un an mai târziu. Au participat la toate evenimentele care au marcat procesul de renaștere a românilor din Basarabia, cântând piese de un profund patriotism fiind primii care în anii 90 au cântat despre Limba Română, Tricolor, Mihai Eminescu, militând pentru idea unionistă și devenind un simbol al luptei pentru revenirea la adevăr în spațiul dintre Prut și Nistru.

La 27 august 1991, Ion și Doina Aldea Teodorovici au cântat pentru Suveranitate și Independență la Marea Adunare Națională, apoi au plecat, imediat, la Festivalul de la Mamaia, unde Doina avea să spună: "Vin aici direct din Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, să vă aduc salutul libertății noastre".

În semn de omagiu pentru viața pe care și-au dedicat-o luptei pentru valorile naționale, la Chișinău  regizoarea Leontina Vatamanu, a realizat documentarul  ”Te iubesc, Ion și Doina”. Într-un interviu pentru Radio Chișinău, Leontina Vatamanu, mărturisea  că în opinia sa, după două decenii de la dispariția cuplului Teodorovici, basarabenii continuă încă să-și caute drumul.

”Acest film pe lângă faptul că spune povestea Doinei și a lui Ion, este un film despre valorile noastre, despre demnitatea pe care trebuie să o avem…Ultima parte a filmului ține de perioada de Renaștere Națională. Aduce în prim plan niște cadre de arhivă și ne vedem acolo mulți, uniți și solidari. Este un film de suflet pentru mine și un omagiu pentru cei care au luptat pentru libertatea noastră, Doina, Ion inclusiv Ion Vatamanu”, a declarat Leontina Vatamanu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
-0,92
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:5,81 m/s
Mon
-3
Tue
-4
Wed
-2
Thu
-3
Fri
-1

Curs oficial BNM 29 Noiembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0067 0.1206
USD 17.7357 0.0096
RON 4.0421 0.0244
UAH 0.6543 -0.0016
RUB 0.2348 -0.0026
Arhivă Radio Chișinău