2817 persoane primesc pensii reexaminate, CNAS

  • 05 Aprilie 2019 18:06
2817 persoane primesc pensii reexaminate, CNAS

Un număr de 2817 persoane, care au ieșit la pensie pentru limită de vârstă până în anul 1999 și care au realizat un stagiu de cotizare după stabilirea pensiei de 15 ani sau mai mult, primesc deja pensii majorate. Mărimea medie a pensiei reexaminate este de 4481 de lei, față de 1982 de lei până la reexaminare, transmite IPN citând un comunicat de presă al Casei Naționale de Asigurări Sociale.

În comunicat se menționează că majorarea pensiei după recalculare depinde de durata stagiului de cotizare și mărimea salariului din care au fost achitate contribuții de asigurări sociale. Reexaminarea pensiilor reprezintă o altă etapă de realizare a prevederilor Conceptului de reformă a sistemului de pensii din Republica Moldova, și anume reducerea inechităților din sistemul de asigurări sociale și asigurarea unui sistem echitabil, sustenabil, transparent.

Persoanele care întrunesc condițiile legii pot depune în continuare cereri de reexaminare  pensiei la casele teritoriale de asigurări sociale. Solicitantul trebuie să prezinte buletinul de identitate și carnetele de muncă. Dacă nu au carnetul de muncă, pot atașa la cerere orice alte acte care confirmă activitatea în muncă, precum extrase din ordine despre angajare-eliberare, certificate, contracte de muncă.

Pensiile beneficiarilor care au un stagiu de cotizare mai mic de 15 ani vor fi reexaminate în următorul an. În cazul beneficiarilor de pensii stabilite după 1 ianuarie 1999 reexaminarea pensiilor pentru limită de vârstă se va efectua începând cu 1 ianuarie 2021, eșalonat, în funcție de durata stagiului de cotizare realizat după stabilirea pensiei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău