28 noiembrie, 99 de ani de la Unirea Bucovinei cu România

  • 28 Noiembrie 2017 11:00
28 noiembrie, 99 de ani de la Unirea Bucovinei cu România

În urmă cu 99 de ani, Congresul General al Bucovinei adopta, la Cernăuți, moțiunea privind ”Unirea necondiționată și pe vecie a Bucovinei, în vechile ei hotare până la Ceremuș, Colacin și Nistru cu Regatul României”. Este al doilea mare moment din procesul de reîntregire națională a statului unitar român, după unirea Basarabiei cu România, la 27 martie 1918.

Autoritățile din Suceava vor marca, odată cu Ziua Bucovinei, începerea Anului Centenar.

Evenimentele dedicate Zilei Bucovinei au început în această dimineață cu depunerea unor jerbe și coroane de flori la Monumentul Unirii din municipiul Suceava.

De asemenea, urmează să fie inaugurată și sfințită „Sala Bucovina” unde se desfășoară ședințele Consiliul Județean Suceava, sală care a fost reabilitată și modernizată.

Totodată, Președinția României va acorda o distincție maicii starețe de la Mănăstirea Voroneț, Stavrofora Irina Pântescu. Stareța va primi Ordinul National „Pentru Merit” în grad de Ofițer, conferit de Președintele României.

La amiază va debuta Ședința solemnă dedicată Zilei Bucovinei.

Va fi acordat, de asemenea, titlul de cetățean de onoare al județului cercetătorului istoric Mihai Ceaușu.

Ziua Bucovinei va fi marcată și de o serie de evenimente culturale, lansări de cărți și recitaluri.

Primăria Suceava va semna și un acord de înfrățire cu orașul Soroca, din Republica Moldova, conform primarului municipiului Suceava, Ioan Lungu, cele două orașe având în comun și o istorie îndelungată, dar și faptul că ambele orașe au cetăți construite de Stefan cel Mare

De la 18.00 se vor aprinde luminile festive și bradul de Crăciun de pe esplanada Casei Culturii Suceava, seara urmând să se încheie cu un concert susținut de trupa Holograf.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,06 m/s
Mon
17
Tue
19
Wed
16
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău