260 de persoane au murit în cele 2200 de accidente produse în 2014

  • 18 Noiembrie 2014 17:21
260 de persoane au murit în cele 2200 de accidente produse în 2014

Peste 2.200 de accidente de circulație au avut loc în Republica Moldova de la începutul acestui an, cifrele menținându-se la nivelul celor din anul trecut, potrivit datelor Consiliului Național pentru Securitatea Circulației Rutiere.

În primele 10 luni ale acestui an, ca urmare a accidentelor rutiere, au decedat peste 260 de persoane, iar 2800 au fost traumatizate.

Care sunt principalele cauze al accidentelor rutiere, dar și care sunt măsurile luate de autorități, a aflat Natalia Zaharescu.

Pe Ion Bulușciuc, care este instructor auto de mai mult de 15 ani, l-am întâlnit astăzi la o acțiune stradală în centrul capitalei, dedicată comemorării victimelor accidentelor de circulație, organizată de Inspectoratul Național de Patrulare, în parteneriat cu câteva organizații non-guvernamentale de automobiliști. Este de părere că pentru accidentele rutiere sunt responsabili, în primul rând șoferii.

”Fiind că educația e slabă de acasă, 7 ani de-acasă la mulți nu le ajung. La școală nu-l învață să bea la volan, să urce beat, nu-l învață să meargă cu viteză excesivă. Despre asta se spune la școală, dar ei cum primesc permisurile, urcă la volan și încalcă regulile de circulație” a declarat Ion Bulușciuc.

Deși Republica Moldova a reușit să reducă numărul accidentelor rutiere în ultimii ani, dar și numărul celor decedați de la 500 de persoane anual, la sub 300,  aceste cifre  rămân a fi ridicate în comparație cu țările europene, a subliniat ministrul adjunct al Afacerilor Interne, Sergiu Diaconu.

”Acum s-a reușit, în ultimii ani, să reducem sub 300 acest număr, ceea ce înseamnă că, practic, anul trecut, am salvat un sat. Dar, în Marea Britanie sunt 63 de milioane de locuitori și au același număr de  decese pe care îl avem noi, la doar 3,5 milioane de locuitori. Iată spre ce trebuie să tindem”, a declarat Sergiu Diaconu.

Oamenii legii susțin că depun eforturi pentru prevenirea acestora, după cum a menționat șeful Inspectoratului Național de Patrulare, Marin Maxian. ”Poliția își extinde itinerariile de patrulare, pentru a acoperi acele ”puncte negre”, acele segmente de drumuri care prezintă pericol și, conform analizei, s-au înregistrat mai multe cazuri. Se iau decizii acum pentru a fi amplasate indicatoarele corespunzătoare”, potrivit lui Marin Maxian.

Datele oficiale arată că cele mai multe accidente, aproape 80 la sută, au avut loc din cauza șoferilor, care nu au respectat regulile de circulație sau nu s-au adaptat condițiilor meteo. Potrivit unei analize realizate în cadrul programului european Euro RAP în 2011, pierderile de pe urma accidentelor rutiere se ridică la 2 la sută din Produsul Intern Brut al Republicii Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:5,14 m/s
Tue
18
Wed
14
Thu
15
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău