26 de ONG-uri solicită modificarea de urgență a Constituției

  • 04 Noiembrie 2016 16:40
26 de ONG-uri solicită modificarea de urgență a Constituției

26 de organizații non-guvernamentale solicită modificarea de urgență a Constituției, pentru a permite numirea procurorului general conform noii Legi cu privire la Procuratură, transmite IPN.

Legea, care a întrat în vigoare pe 1 august anul curent, prevede că procurorul general este numit de către șeful statului, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, pentru un mandat de 7 ani. Însă, Constituția nu a fost modificată, astfel că procurorul general urmează să fie numit la propunerea președintelui Parlametnului, pentru un mandat de 5 ani.

Consiliul Superior al Procurorilor desfășoară în prezent un concurs pentru selectarea procurorului general, la care participă șase candidați.

Reprezentanții societății civile atenționează că orice ezitare în adoptarea acestui amendament la Constituție riscă să fie interpretată de către societate drept o încercare de a menține controlul politic asupra instituției Procuraturii.

Printre Organizațiile semnatare se numără: Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Institutul pentru Politici și Reforme Europene, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, Centrul Național de Mediu, Asociația Presei Independente, Transparency International-Moldova, Centrul de Drept al Femeilor, Asociația EcoContact, Fundația Est-Europeană, Asociația Femeilor pentru Protecția Mediului și Dezvoltare Durabilă, Ambasada Drepturilor Omului, Amnesty International-Moldova etc.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău