26 de obiecte explozive au fost dezamorsate de Armata Națională în timpul lunii mai

  • 04 Iunie 18:28
26 de obiecte explozive au fost dezamorsate de Armata Națională în timpul lunii mai

Pe parcursul lunii mai a anului curent, geniștii Armatei Naționale au executat 15 misiuni de deminare, în urma cărora au fost depistate și neutralizate 26 de obiecte explozive, se arată într-un comunicat de presă al Ministerul Apărării al Republicii Moldova.

Potrivit Ministerului Apărării, în luna precedentă, geniștii militari au fost solicitați în localitățile Chișinău, Cahul, Soroca, Orhei, Anenii Noi, Rezina, Hâncești, Ialoveni, Călărași, Ștefan Vodă, Ungheni și Ocnița, iar toate munițiile datează din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, prezentând un risc sporit pentru viață.

Una dintre cele mai periculoase misiuni de deminare a avut loc în localitatea Șerpeni, raionul Anenii Noi, unde echipa de geniști din cadrul Batalionului de Geniu „Codru”, condusă de sergentul clasa III Evghenii Axentii, a identificat patru proiectile de artilerie de calibrul 152 mm. Obiectele periculoase au fost descoperite de către un localnic în gospodăria sa, pe timpul unor lucrări de construcție.

Toate explozivele au fost distruse în condiții de maximă securitate la Centrul de Instruire al Armatei Naționale.

Ministerul Apărării al Republicii Moldova mai menționează că, de la începutul anului 2024 și până în prezent, au fost îndeplinite 56 de misiuni de deminare, în urma cărora au fost dezamorsate 76 de obiecte explozive de diferite tipuri și 5 cartușe.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
38,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:2,57 m/s
Thu
34
Fri
29
Sat
26
Sun
24
Mon
25
Arhivă Radio Chișinău