25 septembrie, Ziua internațională a persoanelor cu deficiențe de auz. „În acest an, limbajul semnelor unește”

  • 25 Septembrie 2022 10:43
25 septembrie, Ziua internațională a persoanelor cu deficiențe de auz. „În acest an, limbajul semnelor unește”

Ziua internațională a persoanelor cu deficiențe de auz este marcată în 2022 la 25 septembrie, având ca obiective informarea populației cu privire la problemele persoanelor fără auz și promovarea drepturilor acestora cu privire la accesul egal la educație și la tehnologiile moderne în toate sectoarele de activitate.

În acest an tema "Limbajul semnelor - unește-ne!" ("Sign Languages Unite Us!") reprezintă un îndemn pentru a promova și a recunoaște limbajul semnelor constituit la nivelul fiecărei națiuni, ca parte a patrimoniului lingvistic divers al țărilor. Promovarea și protejarea identităților lingvistice și culturale ale tuturor persoanelor fără auz și a utilizatorilor de limbaj al semnelor naționale pot fi realizate numai prin parteneriat și unitate, după cum se menționează pe site-ul wfdeaf.org/iwdeaf2022.

De mai bine de un secol, persoanele cu deficiențe de auz din întreaga lume s-au organizat în asociații reprezentative pentru a-și promova drepturile ce li se cuvin și care trebuie respectate. Aceste organizații au nevoie de resurse financiare pentru consolidare, pentru o funcționare eficientă și solicită sprijinul oraganizațiilor naționale cu putere de decizie.

Sărbătorită în fiecare an în ultima duminică a lunii septembrie, această zi încheie o săptămână de evenimente dedicate persoanelor cu deficiențe de auz, prin care se urmărește implicarea autorităților, politicienilor și a publicului larg în vederea contribuirii la creșterea și îmbunătățirea condițiilor de viață a persoanelor cu dizabilități, prin informarea corectă despre problemele cu care se confruntă aceste persoane pentru a putea fi rezolvate. De asemenea, în cadrul manifestărilor sunt prezentate și realizările persoanelor fără auz sau cu deficiențe de auz.

De-a lungul anilor, evenimentele organizate pentru marcarea acestei zile au căpătat amploare și au inclus o serie de conferințe, expoziții de artă, festivaluri de film, evenimente sportive și distractive. Potrivit wfdeaf.org, aceste acțiuni impun participarea și implicarea diverselor părți interesate, inclusiv familii, colegi, organisme guvernamentale, interpreți profesioniști ai limbajului de semne.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel mondial, există 466 de milioane de persoane cu pierderi de auz irecuperabile, care reprezintă peste 5% din populația planetei. 34 de milioane dintre aceștia sunt copii. Dacă nu se iau măsuri, până în 2030 vor exista aproximativ 630 de milioane de persoane cu pierderi auditive irecuperabile iar până în 2050, numărul acestora ar putea crește la peste 900 de milioane.

Ziua internațională a persoanelor cu deficiențe de auz este o inițiativă a Federației Internaționale a Surzilor și a fost lansată pentru prima dată în 1958, la Roma, în Italia. De la sărbătorirea pe parcursul unei zile evenimentele devenind tot mai numeroase s-a decis celebrarea pe durata unei săptămâni și a fost aleasă ultima săptămâna a lunii septembrie, pentru a marca și primul congres de constituire a organizației, care a avut loc în 1951.

Federația Mondială a Surzilor (World Federation of the Deaf (WFD)) este una dintre cele mai vechi organizații internaționale ale persoanelor cu dizabilități din lume, înființată la Roma, la 23 septembrie 1951. La primul Congres Mondial au participat doar delegați din 25 de asociații naționale ale surzilor. În prezent, membrii săi reprezintă 125 de țări de pe cinci continente. Federația colaborează cu Națiunile Unite și agențiile sale de la sfârșitul anilor '50, potrivit wfdeaf.org.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
8
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău